Až přijde kočka z lovu, prohlédněte jí kožich

Ne každý kočkomil má doma vznešenou královnu, kterou dovádění na zahradě neláká. Chováte kočku, která se venku proběhne ráda nebo je tam dokonce pořád? Blechy, klíšťata a další parazity nepodceňte – zvlášť teď na jaře, kdy je jejich aktivita na nejvyšším stupni.


jak na klíšťata u kočekPřisaje se a nepustí

Klíšťata jsou sice běžná, ale pro kočky znamenají stejné riziko jako pro nás. Proto je prohlídka celého kočičího těla občas potřeba. Když klíště objevíte, připravte se na jeho vytažení a manipulaci s ním jedině v rukavicích. Pozor, abyste klíšťě nepřetrhli nebo nezmáčknuli. Pokud je totiž nakažené, riziko přenosu infekce se zvětšuje

Jak takové klíšťě správně vytáhnout?

Klíště chytněte pomocí háčku či speciální pinzety co nejblíže kůži. Lehkým otočením a tahem ho poté vytáhněte. Klíště se ničím nepotírá ani nemaže. Po odstranění vydesinfikujte infikované místo vhodným prostředkem. Pokud se vám klíště nepodaří vyndat celé, můžete zkusit chytit zbývající část znovu a postup opakovat. Jestliže i přes to zbývá na kočce část, kterou nelze uchopit, není třeba se obávat, tělo ji odstraní samo jako jakýkoliv jiný cizí předmět, např. třísku. Speciální pinzeta na klíšťata a dezinfekční polštářek by měly být součástí domácí lékárničky. Proto značka Fitmin nabízí lékárničku pro psy a kočky, kde potřebné prostředky a mnohé další produtky určené k první pomoci kočky můžete nalézt.

lekarnicka_1000pxlekarnicka_obsah

 

A přece na člověka jdou…

Jakmile se kočka začne zběsile škrábat, naše podezření okamžitě padá na blechy. Zpozorovat je ale můžeme i pouhým okem, případně v srsti najdeme bleší trus – ten se trochu podobá mleté kávě. Rozhodně blechy nepřehlížejte a mazlíčkům včas poskytněte medicínu – šíří se rády a rychle, a to jak na další zvířata, tak i na vás. Pomoci mohou repelentní šampóny nebo další přípravky.

Až pod kůži

Překvapivě často naše čtyřnohé kamarády trápí i svrab. Zvlášť ten ušní potkává kočky víc než by bylo zdrávo. Způsobuje ho strupovka ušní – malý živočich, který škodí ve zvukovodech a vytváří tam zánět. Většinou nás na něj upozorní tmavě hnědý maz a nezvyklé chování naší kočky.

parazity v kožichu

Jací další, méně běžní, vnější parazité se můžou u vaší kočky vyskytnout?

  • Trudník kočičí – usadí se vaší kočce v kožichu, přímo v chlupovém váčku. Poznáte ho tak, že se mezi krásnou hebkou srstí začnou objevovat holá místa.
  • Dravčík kočičí – rychle se pohybuje po kůži a dokáže potrápit hlavně koťata. Připomíná „chodící” lupy a nutí zvíře se neustále škrábat.
  • Vši a všenky – netrápí jen dvounožce, ale i jejich čtyřnohé přátele. Možná jste o nich ale nevěděli, že mohou přenášet tasemnice.

jak vytáhnout klíště

Nenechte je řádit

Většina přípravků proti parazitům, tzv. antiparazitika, vám pomůže jako prevence a lék zároveň. Veterináři často doporučují antiparazitní spreje, které parazity odpudí, tyto spreje je možné zakoupit přímo u veterinářů.. Možností jsou i tablety – mají tu výhodu, že je kočka neolíže ani nevytřepe. Jen je někdy těžké je propašovat do misky s dobrotou, aby je vaše kočka bez problémů slupla. Velmi oblíbené jsou obojky proti klíšťatům. Na trhu je na výběr mnoho druhů, jen dejte pozor, aby měla kočka obojek pevně připevněný. Kočka se o něj jinak při dovádění venku může snadno zachytit a ublížit si.

Kompletní sortiment produktů pro péči kočky najdete v této kategorii.

 

13258-1_repelentni-obojek-pro-kocky-beaphar-bio-band-35-cm

Ať už chcete mazlíčka udržet v bezpečí za všech okolností nebo jste s prevencí trochu zaspali a chcete mu na poslední chvíli ulevit, můžete zpravidla sáhnout po stejných přípravcích, které máte osvědčené. Prevence je nejlepší způsob jak vaši kočku ochránit a antiparazitika pro kočky vám v boji proti klíšťatům a jiným škůdcům snadno pomohou.

Buďte pozorní

I když na prevenci proti parazitům dbáte, pravidelně kontrolujte, jestli se vaší kočce v kožichu i přesto někdo neusídlil. Jistota je jistota, nic tím nezkazíte a budete vždy vědět, že vaší číče ani vám nic nehrozí.