Doba línání je zase tady!

Línání mazlíčků je přirozený jev závislý na délce světelného dne. To zcela neplatí pro doma chované mazlíčky, ti často línají po celý rok. Línání má tři fáze, začíná od zadní části nohou a těla a postupuje přes celé tělo dopředu. Chlupy nejdříve narostou do určité délky, pak postupně odumírají a nakonec je vytlačí nová srst.

Jak můžeme mazlíčkům pomoci? 
V tomto období je třeba svým čtyřnohým kamarádům pomoci s péčí o srst. Nejen dlouhosrstá plemena je třeba pravidelně kartáčovat. Pomůžete jim zbavit se odumřelých chlupů a bráníte tak plstnatění srsti. Vyčesávat delší dobu zanedbávanou psí srst je fyzicky náročné a pro psa nepříjemné a bolestivé. Ale právě při kartáčování si můžete všimnout parazitů nebo případných změn na kůži. Pravidelným vyčesáváním vhodným kartáčem nebo hřebenem předejdete zanedbané srsti. U dlouhosrstých plemen je nutné klást ještě větší pozornost na plstnatění srsti a správnou péči o ni. Koupání provádíme v případě znečistění srsti nebo před výstavou. Pravidelné koupele totiž nejsou pro pokožku žádoucí. Při koupání mazlíčka doporučujeme dát pozor na teplotu vody, ta by měla mít ideálně  37-38° C. Důležité je vybrat správný šampon na srst. Na výběr máte z několika druhů - od šamponu podporujícího boj s parazity, pro jemnou pokožku nebo pro štěňata až po šampony pro psy se světlou srstí. Pokud váš mazlíček nemá vodu příliš rád, je možné použít tzv. suchou koupel. Ta se provádí tak, že nahřejete otruby a ty vmasírujete do srsti. Poté vše důkladně vykartáčujete. Srst poté bude jemná a lesklá. 

blog_olej3

Když srst vypadává moc a nějak rychle
Zvýšené línání neovlivňuje pouze roční období. Například fenám se občas překotně mění srst s blížícím se porodem a laktací. Zhoršená kvalita srsti a její vypadávání může být například projevem mnoha chorob bakteriálního, virového, plísňového i parazitického původu. Negativní vliv na psí srst má také stres (způsobený např. stěhováním). Pokud psa trápí i další problémy (ztrácí chuť k jídlu, zvrací, má průjem, je unavený) a přetrvávají delší dobu, neváhejte vyrazit k veterináři.

Lososový olej pro psy 
Vypadávání chlupů, které někdy vede až k lysinám, může ovlivnit také stres, hormonální změny či dlouhodobější nemoci. Předejít se tomu dá kvalitními granulemi a vhodnými doplňky stravy (doplňkovými krmivy). Pro lepší kvalitu srsti doporučujeme použít i Losový olej Fitmin Purity, který je vyroben z norských lososů a je za studena lisovaný. Olej navíc napomáhá proti lámavosti srsti, vypadávání srsti, suché pokožce nebo zánětům kůže. Lososový olej zchutní krmivo a při zvýšeném množství pylu, prachu a snížené vlhkosti vzduchu podpoří imunitní systém vašeho psa nebo kočky. Olej z norských lososů pozitivně působí na reprodukční systém a posiluje cévní a mozkovou činnost. To vše díky obsahu esenciálních Omega-3 mastných kyselin EPA a DHA. Lososový olej je možné podávat jak psům, tak i kočkám všech věkových kategorií. 

Tereza Kaniova 2021_web (13 of 164) blog_olej2

Jak správně podávat lososový olej?
Nejsnazším způsobem jak psovi lososový olej podat, je zamíchat ho do krmiva. Přidávat jej můžete do granulí nebo do masové konzervy. Pokud už do krmiva olej přimícháte, buďte si jistí, že bude mazlíčkovi miska vonět a pustí se do jídla s velkou chutí. Do krmné dávky přidávejte olej postupně. Při podání větší dávky bez toho, aniž by si na olej pes zvykl, hrozí průjem. Co se týče dávkování, doporučujeme podávat 1 ml na každé 3 kg hmotnosti denně. Olej je dobré uchovávat v chladu a temnu a spotřebovat jej do 1 měsíce od otevření.