Poznejte alergické příznaky u psa a ulevte jejich projevům díky správnému krmivu

Alergie na pyly (stromy, trávy, plevel), roztoče, blechy, ale také prací prášky, čisticí prostředky, potraviny a další látky trápí nejednoho z nás. Ještě do nedávna se pozornost upírala především na lidské projevy alergií, ale dnes už víme, že i naši mazlíčci jimi trpí. Množství psů trpících alergií se zvyšuje. Spouštěčem může být i více alergenů najednou, například pyl a další složka. Mezi časté spouštěče patří nevhodný výběr krmiva, nebo krmivo složené z látek, na které je pes alergický. Správný výběr krmiva je proto klíčový a dokáže zmírnit projevy dokonce i atopické dermatitidy. Přečtěte si, jak odhalit alergickou reakci u psa a jak jí předcházet.

blog-alergie 

Psí alergie –⁠ příznaky 

Škrábe se váš pes často, nebo trpí na slzení očí? Pak možná i on patří mezi psí alergiky. Veškeré příznaky patří mezi přehnané imunitní reakce na alergen, vůči kterému tělo psa bojuje, ať už se jedná o reakci na pyl, potraviny, nebo bleší kousnutí. K nejčastějším příznakům patří: 

  • Svědivá místa na těle, kterých si všimnete při častém drbání psa, vykusování pacek nebo dokonce samotných zarudlých ložisek na kůži. Na těchto místech může vlivem drbání docházet až k vypadávání srsti a vzniku holých míst.
  • Zarudnutí a citlivost uší, jež často nutí psa se drbat a protřepávat si je. Při bližším zkoumání si můžete všimnout také zarudnutí vnitřní části uší.
  • Zažívací problémy, které se nejčastěji projevují průjmem nebo zvracením a jsou častým projevem alergie, nebo intolerance na určité potraviny.  

Velmi často dochází k výskytu více příznaků, u kterých by měl vždy veterinář zhodnotit, zda jsou projevem alergie, nebo jiného problému. Mezi alergeny může patřit pyl, hmyzí kousnutí, ale také potraviny. 

blog-alergie2

Proč je u alergických psů důležitá správná strava

Vyvážené krmivo, které psy nejen zasytí, ale doplní jim také veškeré potřebné vitamíny a minerály, je základ. Má totiž pozitivní vliv na imunitu a dokáže zmírnit projevy i jiných než potravinových alergií, například atopické dermatitidy. Naprostou nezbytností je velmi pečlivý výběr krmiva u psů s potravinovou alergií, která se často projevuje kombinací všech příznaků zmíněných výše.

Co dělat při alergii psa na granule

Máte potvrzené, že je váš pes alergický na krmivo, které mu dáváte? V tom případě je potřeba si důkladně prostudovat jeho složení. Pes totiž není alergický na granule nebo konzervy, ale na některou z jeho složek. Nejčastěji se přecitlivělost objevuje na proteiny obsažené v krmivech. Může se jednat o bílkovinu mléka, hovězí, vepřové, drůbeží či rybí maso, vejce a obilniny. Možná vás teď napadá otázka, jak zjistíte, na co z nekonečného seznamu složení je zrovna váš pes alergický. 


Ideálním řešením je nasazení hypoalergenních granulí, které zpravidla neobsahují obilniny a více než jeden druh masa. Doporučujeme vybírat granule s jehněčím, lososem nebo divočinou, které patří mezi nejlépe snášené bílkoviny. V naší nabídce najdete speciální granule vyvinuté pro psy s nejčastějšími alergiemi, které obsahují rýži a jehněčí. Vhodnou variantou může být také monoprotein krmivo, které obsahuje pouze jeden druh masa.

blog_alergie3

Jak dále postupovat při změně granulí

Abyste zjistili, zda změna krmiva zabrala, snažte se psovi nedávat jiné proteiny ani v rámci pamlsků nebo konzerv. Ideálně byste měli první měsíce zůstat jen u hypoalergenních granulí pro psa a vypozorovat, zda po vyloučení všech předchozích alergenů z těla, se stav vašeho psa zlepší. Pokud ano, pak víte, že složení granulí je v pořádku a můžete pomalu zkoušet i pamlsky nebo konzervy z daného masa, nebo jiného masa, které alergičtí psi většinou dobře snášejí. 

Pokud vašeho pejska trápí kožní projevy alergie, doporučujeme využít také šampón pro citlivou pokožku ve chvíli, kdy jej potřebujete vykoupat. Zapomenout byste neměli ani na doplňky krmiv, které mohou pomoct zlepšit imunitu. Dejte si akorát pozor na složení, aby v něm nebyla složka, na kterou je váš pejsek alergický.

Předcházejte alergiím ještě než vzniknou

Správný výběr krmiva není důležitý jen ve chvíli, kdy už se alergie projeví, ale především jako prevence. Základem je vyvážené složení a volba krmiva podle stáří i aktivity psa. Na trhu se objevují granule, které sice pejskům chutnají, ale množství umělých přísad oproti přírodním jim příliš neprospívá. Pořiďte jim proto kvalitní granule, které jim nejen zachutnají, ale udělají dobře i jejich zdraví. Sepsali jsme pro vás pár rad, jak poznat kvalitní granule