Jak krmit kočku žijící doma a jak kočku venkovní

Aby byla vaše kočka šťastná a zdravá, je důležité poskytnout jí vyváženou stravu, která odpovídá jejím nutriční potřebám. Mějte na paměti, že kočky jsou masožravci, takže vybírejte krmivo s vysokým podílem masa jako je například Fitmin Purity.  Často se totiž setkáváme s tím, že krmiva pro kočky obsahují hodně rostlinných složek, jako je kukuřice, pšenice a jiné obiloviny. Granule pak nemají takové živiny, které zvíře potřebuje, a to se projeví v tom, že neprospívá tak, jak má, hubne nebo přibírá na váze.

blog_kocky

Kočka žijící venku může vyžadovat trochu odlišnou stravu než zvíře, které žije výhradně doma. Venkovní kočky často potřebují více energie pro udržení tělesné teploty a pro fyzickou aktivitu spojenou s lovením a průzkumem okolí. Proto je dobré kočku pravidelně kontrolovat po hmatu, jak je na tom s váhou a zda prospívá. Kastrované kočce není vždy nutné podávat krmivo pro kastrované kočky, zvláště pokud žije venku a má dostatečnou fyzickou aktivitu. V takovém případě je vhodnější vybrat krmivo pro běžně aktivní dospělou kočku například s čerstvým rybím masem, kuřecím nebo jehněčím. Nezapomínejte na to, že i když je kočka většinu dne venku, je dobré, aby měla v blízkosti domova stále plnou misku jídla a pití, i přes to, že si svůj jídelníček pravděpodobně zpestřuje uloveným hmyzem, myškami nebo drobným ptactvem. Všímejte si kvality srsti, parazitů, zápachu z tlamy, barvy dásní, chuti k jídlu, množství vypité vody a celkové vitality, aby se případné problémy řešily včas.

Fitmin - vzorky zdarma 12.3.2020_hires (24 of 34)

Na druhou stranu kočky chované doma jsou závislé na tom, co dostanou od svého pána. Strava by měla obsahovat správný poměr živočišných surovin, bílkovin, tuků, vitamínů, minerálních látek a energie. Každá komponenta hraje ve výživě koček svoji roli a zajišťuje správné fungování jejich organismu, i když žijí v domácnosti. Věnujte své kočce pozornost a krmivo upravujte podle toho, jak je aktivní, případně podle toho, jaký potřebujete řešit problém,“ radí Denisa Kopecká, výživová expertka značky Fitmin. Vhodné je připravit jim do truhlíku zelené krmení (tj. trávu, obilí nebo šáchor bez chemického hnojení), které bude kočka s radostí okusovat. Nejen, že se zabaví, ale bude tím přirozeně pečovat o svoje potřeby. Může se stát, že se kočka po trávě pozvrací, obvykle je to tím, že se zbavuje chlupů, které spolykala a předcházíme tím tvorbě chlupových bezoárů. Jako prevenci chlupových bezoárů doporučujeme také Fitmin Purity cat Hairball, které napomáhá průchodnosti chlupových chomáčků skrze trávicí trakt.

856-2_532114018-h  847-2_532114003-h

Kompletní přehled krmiv pro kočky najdete na e-shopu fitmin.cz:

tlacitko-e-shop