Změna krmiva u psa. Jak správně přejít na nové krmivo?

Přechod na jiné krmivo je pro mnoho majitelů důležitým a často nutným krokem. Bez ohledu na to, zda se jedná o změnu stravy u psa, kočky, králíka nebo jiného domácího mazlíčka, je nezbytné zvládnout přechod správně, aby nedošlo k problémům s trávením. V první řadě je nutné  si uvědomit, že změnu krmiva není dobré udělat ze dne na den.  

Nejlepší způsob, jak přejít na nové krmivo je začít míchat nové a staré krmivo v poměru 20:80 (nové krmivo: staré krmivo). Následující dny ubírat staré krmivo a přidávat nové v poměrech 30:70, 50:50, 70:30 a 80:20. Po 8 dnech můžete naplnit misku novým krmivem. 

změna krmiva

Sledujte stav vašeho psa během přechodu na nové krmivo. Pokud si všimnete trávicích obtíží, jako jsou průjem nebo zvracení, zpomalte a nechte psovi více času na přizpůsobení.

Jak vybrat správné krmivo? 

Když si vybíráte nové krmivo, je důležité si uvědomit, že všechna krmiva nejsou stejná. Různé značky a typy krmiv mají různé složení a je potřeba psa pozorovat. Pokud má váš pes nějaké zdravotní problémy jako jsou alergie nebo citlivost na určité přísady, měli byste se poradit se svým veterinářem. Pro psy s alergiemi jsme vytvořili speciální řadu krmiv Lamb with Beef, která eliminuje rizika potravinových intolerancí. 

Pokud jde o výběr typu krmiva, můžete se rozhodnout pro suché krmivo, mokré krmivo nebo je můžete kombinovat. Suché krmivo je výhodné pro své jednoduché skladování. Mokré krmivo může být chutnější a může poskytnout vašemu zvířeti více tekutin, což může být užitečné při sklonech k dehydrataci.

Pamatujte na to, že krmivo by mělo být přizpůsobeno věku a aktivitám vašeho psa. Například štěňata potřebují krmivo s vyšším obsahem bílkovin a kalorií, aby podpořily růst a vývoj kostí a svalů. Starší psi nebo psi s nižší aktivitou naopak potřebují méně kalorií a mohou potřebovat krmivo s menším obsahem bílkovin. Výživové hodnoty jsou v každém období trochu jiné a je potřeba to mít na paměti i u výběru krmiva.

U našeho Výživového programu není potřeba přecházet. Granule v této produktové řadě se nemění složením, ale jen poměrem živin. Jednoduše vybíráte pytel krmiva podle věku a stavu psa. Díky tomu můžete obsah misky nahradit ze dne na den. Pokud ale přecházíte na jinou značku nebo druh, je potřeba dělat změnu dle výše uvedeného návodu.

Fitmin - zemská_web (26 of 67)

Další věcí, na kterou byste měli dát pozor, je množství krmiva, které vašemu psovi dáváte. Sledujte jeho hmotnost a udržujte ho v ideální kondici. Pokud váš pes přibírá na váze nebo již má problémy s nadváhou, můžete mu podávat menší porce krmiva nebo zvolit krmivo s nižším obsahem kalorií.

V neposlední řadě zajistěte, aby měl váš pes dostatečný přísun vody. Pitný režim je pro zdraví psa důležitý a může ovlivnit jeho trávení. 

Změna krmiva může být pro vašeho psa stresující, ale pokud postupujete pomalu a pečlivě vyberete to správné krmivo, bude to prospěšné pro jeho zdraví a jeho celkovou pohodu. Nezapomeňte však, že každý pes je jedinečný a může vyžadovat různé druhy a množství krmiva. Pokud máte pochybnosti nebo potíže, poraďte se se svým veterinářem.

Kompletní přehled krmiv z řady Výživový program, která vám přechod z jiného krmiva usnadní, najdete na eshopu fitmin.cz: