Jak si poradit s línámím srsti a velkým množstvím chlupů

Kdo by neměl rád krásné barvy čerstvě spadaného listí nebo výraznou vůni hřebíčku v šálku horkého svařáku. Majitelům psů a koček však podzim přináší i jednu nemilou radost. Jejich čtyřnohý miláček se zčistajasna mění v továrnu na chlupy. Proč je důležité toto období nepodcenit a svým mazlíčkům se náležitě věnovat nám ozřejmí veterinářka a ambasadorka značky Fitmin Kateřina Franková.

Fitmin - srst a kůže 15.3.2020_hires (3 of 7)

Línání představuje neodmyslitelnou součást soužití s našimi čtyřnohými kamarády. Ačkoliv může být toto období z hlediska úklidu a časové náročnosti péče o zvíře poněkud nesnadné, má své opodstatnění. „Línání je úplně běžný a velmi důležitý proces, při němž se uvolňují a vypadávají staré chlupy, aby udělaly místo novým. Srst se tímto způsobem obnovuje a přizpůsobuje se přicházejícím ročním obdobím,“ říká Kateřina Franková, veterinářka a ambasadorka značky Fitmin. Ve většině případů probíhá vypadávání srsti dvakrát do roka – na jaře, kdy zvíře shazuje svůj zimní kožich a připravuje se na teplé letní počasí, a na podzim, kdy se naopak zbavuje svého letního střihu a připravuje se na studenou zimu. „V závislosti na plemeni a podmínkách, ve kterých je zvíře chované, se ale může průběh línání výrazně lišit. Velké rozdíly můžeme pozorovat obzvlášť u zvířat chovaných uvnitř, kde je stabilní teplota a umělé osvětlení. Zde může proces línání trvat i po celý rok,“ dodává Franková.

Pozor na nadměrné línání

V době línání je třeba mít se stále na pozoru. Majitelé domácích mazlíčků jsou obvykle zvyklí na byt plný chlupů. O to obtížnější je poznat nadměrné línání, které může působit jako indikátor různých kožních onemocnění či nedostatku důležitých živin. „Nadměrné línání se obvykle projevuje neobvykle velkou ztrátou chlupů, viditelným prořídnutím srsti a jejím zmatněním. Na těle se rovněž mohou objevovat lysiny. Ostražití byste měli být i v případě, že se váš miláček často drbe,“ doporučuje Franková a dodává, že v těchto případech je vhodné vyhledat veterináře, který vám pomůže odhalit příčinu problému a popřípadě stanoví vhodnou léčbu.

Fitmin - srst a kůže 15.3.2020_hires (5 of 7)

Vyčesávání jako základ spokojené domácnosti

Jádrem jakékoli péče o zvíře v době línání by mělo být pravidelné vyčesávání. Zatímco během roku je tato aktivita v závislosti na plemeni vyžadována pouze jednou za čas, na jaře a na podzim se během přesrsťování stává každodenní vyčesávání nezbytností. „Vyčesáváním srst zbavíte odumřelých chlupových vláken, která by se v ní jinak mohla držet a způsobovat řadu nepříjemností. Nevyčesaný kožich je náchylnější k zapaření a následnému rozvoji kožních problémů. U koček pak hrozí časté zvracení způsobené spolykáním velkého množství chlupů při čištění srsti,“ upozorňuje Kateřina Franková. „Pravidelné vyčesávání je pro zvíře navíc velmi příjemné a uvolňující. V domácnosti by proto neměl chybět vhodný hustý kartáč,“ dodává a upozorňuje, že zvýšená pozornost by se měla věnovat starším psům. Jejich metabolismus totiž už není tak rychlý a výkonný, v důsledku čehož hůře přelínávají. „Mohou pak nastávat problémy se záněty kůže a zapařováním,“ doplňuje Franková.

srst a kůže

Zdravou stravou ke zdravé srsti

Kromě mechanického vyčesávání bychom však neměli zapomenout ani na vhodné doplňky stravy. Línání je pro celý organismus velmi náročné. Proto musíme dbát na to, aby měl náš chlupáč dostatek všech živin potřebných k jejímu správnému růstu. „Velmi oblíbený je například lososový olej, který díky vysokému obsahu esenciálních omega 3 mastných kyselin pomáhá pozitivně ovlivňovat řadu metabolických procesů v organismu zvířete. Při jeho pravidelném užívání vidíme zlepšení kvality srsti, zvýšení soustředěnosti a výkonnosti psů,“ vysvětluje Denisa Kopecká, expertka na výživu značky Fitmin. Srst však není to jediné, na co bychom se měli zaměřit. V průběhu podzimu je imunita zvířete velmi intenzivně namáhaná. Proto je nutné ji řádně posilovat. „Kvalitní a vyvážená strava je u zvířat, stejně jako u člověka, základním kamenem správného fungování imunitního systému, a proto je dobré v náročnějších obdobích zvážit zařazení minerálně vitaminových doplňků stravy do jídelníčku vašeho čtyřnohého společníka například na podporu srsti a kůže, nebo širokospektrální multivitaminy pro psy,“ uzavírá Kopecká. „Ideálním tipem, jak podpořit vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, je lososový olej. Ten mimo jiné zlepší i chuť krmiva,“ dodává.

lososový olej

 

tlacitko-e-shop