Klíšťata jako zdroj nemocí – jak na bezstarostné léto

S jarem a létem je stále těžší uhlídat, kde se naši mazlíčci na procházce toulají. Po dlouhé zimě totiž velmi rádi prozkoumávají kdejaká křoví, plíží se vysokou trávou a hrají si v odlehlých koutech zahrad a parků. Právě proto jsou psi a kočky velmi náchylní ke kousnutí klíšťaty, a tedy i k nemocem jimi přenášenými. Proto vám spolu s veterinářkou a ambasadorkou značky Fitmin, Kateřinou Frankovou, přinášíme stručný přehled toho, co byste měli před začátkem i během sezóny klíšťat znát a návod, jak nepodcenit prevenci.

Sezóna klíšťat přichází zhruba na přelomu března a dubna a zůstává s námi dlouhých šest měsíců až do září. Klíšťata zpravidla na svého hostitele číhají blízko u země, typicky na stéblech trávy. Proto je o tolik větší šance, že se uchytí na našem mazlíčkovi než na nás. Kromě vysoké trávy si také libují ve vlhkých lesích, a dokonce i v zarostlých zahradách, takže pro ně často nemusíte chodit příliš daleko.

blog_klistata3

Neberte příznaky na lehkou váhu

Když se na mazlíčka klíště chytí, není radno s jeho odstraněním příliš otálet. Nejčastěji u nás mohou klíšťata svého hostitele nakazit anaplazmózou. „Ta se projevuje i klinicky, a to zejména vysokými teplotami, apatií a nechutenstvím. Stejně jako na boreliózu, i na anaplazmózu jsou účinná antibiotika,“ vysvětluje veterinářka a ambasadorka Fitmin Kateřina Franková a dodává, že klinické příznaky klíšťové encefalitidy u psů jsou spíše vzácností.

U lymské boreliózy je inkubační doba znatelně delší. První příznaky se totiž mohou projevit za dva až pět měsíců po napadení klíštětem a projevují se zánětem kloubů a jejich otoky, kulháním nebo zvýšenou teplotou. „Bohužel u řady nemocí přenášených klíšťaty mohou být průvodní znaky nemoci tak nepatrné, že je jen těžko zpozorujeme. Proto pokud u svého mazlíčka objevíte klíště, buďte ostražití a neberte podezřelé změny v jeho chování na lehkou váhu,“ varuje Kateřina Franková, veterinářka a ambasadorka Fitmin.

blog_klistata4

Prevence na prvním místě

Základem je pravidelná kontrola. Během sezóny byste si tak měli najít vždy čas alespoň jednou denně psa nebo kočku prohlédnout, ať můžete výskyt klíštěte případně podchytit co nejdříve. Bezpečí mazlíčků však nezáleží jen na vašem bystrém zraku, ale i na vhodných preventivních prostředcích.

Abyste minimalizovali riziko, že klíště v kožichu objevíte, vybavte svého psa nebo venkovní kočku antiparazitním obojkem, tabletami nebo pipetou (spot-on). Jsou to jedny z nejčastěji používaných preventivních opatřeních na trhu. Dostupné jsou i voděodolné obojky s látkami účinkujícími až 8 měsíců. S jediným obojkem tak máte vystaráno na celou sezónu. „V případě obojku pro kočky, které chodí dlouhé dny po okolí a prolézají kdejakou skulinu, vybírejte varianty s bezpečnostní pojistkou. Takové obojky se při velkém zatížení uvolní nebo přetrhnou, takže se nemusíte bát, že by se vaše kočka někde zachytila a nemohla se kvůli obojku dostat ze zajetí,“ doporučuje Franková. Kromě toho jsou hitem posledních let tablety pro psy a antiparazitní pipety pro kočky. „U pipet se účinnost různí v závislosti na použité látce i konkrétním výrobci. Běžně se ale jejich účinnost pohybuje mezi jedním až třemi měsíci,“ doplňuje veterinářka. Stejně jako obojek navíc pipety ochrání psa nebo kočku také proti blechám nebo roztočům. Obvykle účinkují zhruba jeden až tři měsíce, záleží na zvoleném výrobci a preparátu. Zda vám a vašemu mazlíčkovi vyhovuje obojek nebo pipeta, je věc osobního vkusu a zkušenosti.

blog_klistata

Správný postup vyndání klíštěte

Když už přeci jen klíště najdete, správný postup jeho vyndání je stěžejní. K ruce si vždy vezměte pinzetu na klíšťata určenou přímo pro psy a kočky. Není to žádná velká investice a je dobré ji mít během jarních a letních měsíců vždy po ruce. Klíště uchopte co nejblíže u hlavičky a začněte s ním opatrně otáčet, jakým směrem není důležité. Klíště by se mělo uvolnit do pár vteřin. Zkontrolujte, zda v kůži nezůstala kusadla a vydesinfikujte postižené místo. Ránu následně pár dní kontrolujte a v případě, že by se objevilo zarudnutí, pro jistotu navštivte veterináře. Kontrolou postiženého místa nic nezkazíte a můžete tak předejít větším problémům do budoucna.

tlacitko-e-shop