Mlsat, ale zdravě. To u psů platí dvojnásob

Přichází čas hubnutí do plavek a spousta lidí se po masopustních koblížcích začíná zamýšlet nad tím, co mlsá. Nezapomínejte ani na své psy. Postavu do plavek sice neřeší, ale ani pro ně není přejídání zdravé. Na čem si tedy skutečně pochutnají a ocení to i jejich figura a zdraví?

Snax image_web (37 of 147)

Každý zkušený chovatel ví, že pamlsky za odměnu jsou základ. Pomáhají nejen při výcviku, ale hlavně jimi našim psům dáváme najevo, jak moc je máme rádi. „S pamlsky byste to ale určitě neměli přehánět. Vždy se především zaměřte na jejich složení. To je polovina úspěchu,“ říká o psích pochoutkách výživová expertka Fitmin Denisa Kopecká. Co je zdravé pro člověka, nemusí být zdravé pro jeho psa. Kousek hořké čokolády ke kávě nebo hroznové víno ke svačině. To je zdravé mlsání, které si bez výčitek lidé dopřávají. Pro psy jsou tyto pochutiny ale jedovaté. 

„Psům by se určitě nemělo podávat nic s vysokým obsahem soli nebo cukru, který narušuje jejich střevní mikroflóru. To potom způsobuje problémy s trávením. Navíc spousta zdravě vypadajících potravin může vašeho psa dokonce otrávit. Jedná se například o zelené části rajčat, hrozny, rozinky, cibuli, česnek, pažitku, avokádo nebo pórek,“ zdůrazňuje Denisa Kopecká. 

Snax nataceni 2021_web (44 of 111)

Co tedy je pro vašeho psa skutečně prospěšné? Nejvhodnější jsou produkty určené přímo pro psy. „Čím jednodušší složení, tím větší jistota. Psi nepotřebují překombinované pochoutky a v jednoduchosti je krása. Nejvhodnější jsou pochoutky inspirované tím, co by psi našli v přírodě,“ dodává Kopecká. Ideální jsou receptury založené na vysokém obsahu čerstvého masa, bez lepku, syntetických antioxidantů, nežádoucích stabilizačních látek a barviv. Nejvhodnějším postupem pro přípravu takových pochoutek je pozvolné sušení, při kterém si pamlsky zachovávají maximální porci živin. Pozvolné sušení po dobu 48 hodin při nízké teplotě s několikaminutovým zvýšením teploty na 90 °C zajistí pochoutkám dostatečnou křupavost a vláčnost bez použití syntetických konzervantů, jako například sorbitol či glycerol, které se v některých pochoutkách vyskytují. Speciální řada pamlsků Fitmin Purity Snax stoprocentně přírodních a ručně vyrobených pamlsků české značky Fitmin nabízí hned několik tvarů a příchutí, kterými svého psa nejen při tréninku rozhodně potěšíte.

Snax image_web (2 of 37) Snax image_web (15 of 37)

Nezapomínejte na rozumné množství. Pamlsky by měly obsahovat i spoustu prospěšných látek, které přispívají k celkovému zdraví psů. Pamlsky Fitmin Purity Snax jsou vyrobeny z čerstvého masa a doplněny extrudovanou rýží, amarantovou moukou, bylinkami a dalšími komponenty. „Aby psi bez obtíží prospívali, je nutné držet se obecně platné zásady, že by pamlsky neměly přesáhnout 10 % celkového příjmu potravy.

Snax image_web (55 of 147)

Také ale myslete na to, že musíte psovi nechat prostor, aby si pamlsek sám zasloužil,“ upozorňuje Kopecká. „Pes je skvělý parťák, ale velmi snadno vám může přerůst přes hlavu a stát se tím, okolo koho se bude točit vaše domácnost. Velmi dobře dokáže využít nedůslednosti svého páníčka a převzít velení. Takoví psi se potom stávají nezvladatelnými a často až nebezpečnými. Psům se, stejně jako dětem, dobře a bezpečně žije, když vědí, kde jsou hranice. Výchova tedy vyžaduje pevná, ale laskavá pravidla. Je důležité opakovaně chválit a odměňovat žádoucí chování a tomu nežádoucímu ideálně předcházet a sebekriticky se zamyslet, proč se vlastně děje (zda věnujete psovi dostatek pozornosti, není dostatečně saturovaný apod.),“ upozorňuje Tereza Kaniová, trenérka psů a ambasadorka značky Fitmin. Zvolit správné pamlsky nemusí být věda. Navíc vám každý mlsný jazýček vašeho pejska bude tou správnou nápovědou, po kterých pamlscích máte sáhnout. A řada Fitmin Purity Snax jich má hned několik, takže se psovi ani vám nikdy neomrzí. Stačí si vybrat.

tlacitko-e-shop_1