Tipy na výlety do hor po Česku

Výlety po českých horách s vaším mazlíčkem, ale i s rodinou, jsou v jarních dnech velmi oblíbené.

Přinášíme vám pár tipů na výlety po našich horách, které určitě neodmítne ani lenoch z gauče. Výletů nebo tipů na procházky je mnoho i ve vašem okolí, my jsme se rozhodli vám dát tipy na procházky nebo celodenní výlety v našich horách.

Orlické hory – Velká Deštná

Krásných míst je v Orlických horách nespočet a mezi jedny z nejhezčích procházek patří i Velká Deštná a zde umístěná nová rozhledna. Zejména doporučujeme procházku ze Šerlichu, která má celkem 8 km a po červené turistické trase se dostanete přímo na vrchol Velké Deštné a stejnou cestou i zpět. Procházka je vhodná i pro kočárky a pohodlně zaparkujete na parkovišti Šerlich – sedlo. V průběhu letních dnů doporučujeme vašemu mazlíčkovi vzít s sebou misku s vodou, kdyby ho náhodou přepadla žízeň.

Fitmin - výlet Orlické hory_web (2 of 13)

Krkonoše – Labská bouda a Medvědín

Krkonošský národní park není jen o nejvyšší hoře České republiky. Je zde nepřeberné množství procházek, které jsou vhodné pro celé rodiny s dětmi nebo jenom s vaším mazlíčkem. Po žluté turistické trase z parkoviště Horní Mísečky se dostanete na Vrbatovu boudu a dále na Labskou boudu. Výhledy na východní část Krkonoš jsou po celou cestu na Labskou boudu. Cestou zpět okolo Vrbatovy boudy až na Medvědín a na parkoviště už je pohodlná upravená cesta. Trasa je dlouhá 14 km a vede buď po zpevněné cestě, nebo lesní upravenou cestou, sami si můžete vybrat z turistických tras. Trasa se dá zkrátit na 10 km, stačí jen na Vrbatově boudě změnit směr a rovnou odbočit na červenou turistickou trasu na Medvědín.

Krkonoše - procházka Labská bouda

Jeseníky – Paprsek a Dalimilova rozhledna

Nejvyšší horou Jeseníků je Králický sněžník, který je na hranici Čech a Polska. Na novou rozhlednu zavítá mnoho turistů, ovšem málokdo ví, že kopie staré rozhledny je postavena nedaleko na vrchu Větrov u Starého Města pod Sněžníkem. Parkoviště ve Velkém Vrbně a skiareál Paprsek se nachází v malebném prostředí Jeseníků. Z parkoviště se vydejte po modré turistické trase na Dalimilovu rozhlednu a poté po zelené na chatu Paprsek, kde jsou krásné výhledy na Jeseníky a výborné jídlo. Procházka má 5 km a je vhodná i pro kočárky a rodiny s dětmi včetně vašich mazlíčků.

Dalimilova rozhledna - Paprsek - Staré Město pod Sněžníkem

České Švýcarsko – Mariina vyhlídka a Jetřichovské stěny

Národnímu parku České Švýcarsko na severu Čech dominuje Pravčická brána, která je bohužel omezena provozu skrze požár z roku 2022. Poblíž Hřenska se nachází obec Jetřichovice, kde můžete podniknout procházku s vaším pejskem dlouhou 6 km, nedoporučujeme pro menší děti a kočárky z důvodu některých vyhlídek, které jsou přístupné po žebřících a skalách. Z parkoviště uprostřed Jetřichovic můžete vyrazit po červené turistické trase na několik vyhlídek i skalních stěn s rozhledem do krajiny Českého Švýcarska. Mariina vyhlídka je první zastávkou, poté Rudolfův kámen a dále přes Pohovku po zelené zpět na parkoviště do Jetřichovic.

České švýcarsko - Jetřichovské stěny

Jizerské hory – Smrk

V okolí Lázní Libverda je krásná příroda vhodná na procházky, ale i na výlety na kole. Celodenní výlet na rozhlednu Smrk vede přes vrchol Tišina po červené turistické trase. Dále můžete pokračovat po modré a Smuteční cestou po asfaltu na rozcestí a zpět do Lázní Libverda po zelené a červené turistické trase. Trasa je dlouhá 18 km a na konci procházky můžete ještě prozkoumat Lázně Libverda, které jsou známé svými léčivými prameny. Pokud se vám nebo vašemu chlupáčovi nebude chtít chodit, můžete vyzkoušet adrenalinové traily na kolech, které jsou v okolí Smrku.

Jizerské hory - Smrk

Šumava – Plechý

Plechý je na hranicích Česka a Rakouska a se svou výškou 1378 m. n. m. dominuje Šumavě. Výlet na celý den v délce 16 km začíná na parkovišti v obci Nová Pec na Šumavě. Po zelené turistické trase se dostaneme až k Plešnému jezeru a poté po žluté až ke známému kříži na vrcholu hory Plechý. Při dobré viditelnosti a slunečném počasí můžete zahlédnout Alpy. Rozhled na celou Šumavu i vodní nádrž Lipno je opravdu krásný a stojí za vyfocení. Po stejné trase se dostanete zpět k parkovišti. Cestou domů se můžete stavit se svým mazlíčkem na jedné z pláží a vykoupat se v Lipně – naším tipem jsou pláže v Horní Plané nebo v Černé v Pošumaví.

Šumava - Plechý

Beskydy – Ragedast a Radhošť

V okolí Beskyd je mnoho míst, které stojí za zmínku, nicméně v tomto článku nebudeme zmiňovat Lysou horu – královnu Moravskoslezských Beskyd, ale znáte hezkou procházku z Pusteven k soše Radegasta a na Radhošť? Začátek procházky je na parkovišti na Pustevnách a vede po modré turistické trase až na Radhošť a zpět. Celá procházka má 8 km a na Pustevnách můžete navštívit třeba i Stezku Valašska nebo staré budovy Valašské architektury. Pokud budete chtít i adrenalinový zážitek s vaším psem, Lanovka Ráztoka na Pustevny vozí i pejsky, stačí jen zaparkovat na parkovišti Ráztoka. Nezapomeňte, že je nutné mít vašeho pejska pod kontrolou, vstup pejska na lanovku je na zodpovědnost majitele.

Pustevny - výlet

Nezapomeňte s sebou sbalit na každý výlet svačinu a vodu pro vás i vašeho parťáka.

Náš tip: Pamlsky Play and Train se vejdou do každé kapsy a potěší i mlsného chlupáče :-) V našem sortimentu jsou Kuřecí pamlsky, ale i Jehněčí s hovězím masem. Oba dva druhy najdete ZDE.

Přejeme vám krásný a vydařený výlet.

Váš Fitmin

mceclip0-3