7 tipů na výlety se psem i v horku

Jarní ale i letní dny jsou plné slunce, ale nezapomínejte na přehřátí u vašeho pejska, proto doporučujeme v teplých letních dnech venčit spíše ráno a večer. Víte, že je možné najít spoustu výletů, které jsou mezi stromy a váš chlupáč se tak nepřehřeje? :-) Níže najdete tipy na pár těchto výletů.

Macocha - Moravský kras

Blansko a Moravský kras proslul svou krásou pro spoustu básníků a spisovatelů. Neváhejte se vypravit na procházku do jedné z našich největších propastí. Propast Macocha a okolí je lemováno řekou Punkvou, která ochlazuje i v teplých dnech. Procházka z parkoviště ve Skalním mlýně je po celé své délce uvnitř lesa. Z parkoviště Skalní mlýn je označená žlutá turistická značka, kterou se dostanete až nad propast Macochu, kde se můžete občerstvit při chatě Macocha a pohlédnout přímo do propasti z horního můstku. Po modré turistické značce se dá dostat až zpět ke Skalnímu mlýnu. Je možné v tomto místě využít i lanovky k Punkevním jeskyním. Po modré  skrze Punkevní žleb a podél řeky Punkvy se dostanete zpět na parkoviště Skalní mlýn. Celá procházka má cca 6 km a je možné ji absolvovat v kterémkoliv ročním období. Voda pro pejsky zajištěna a koupání je možné v řece Punkvě.

 macocha, dusty

Suchý Vrch - Orlické hory

Orlické hory jsou známé krásnou přírodou a proto máme pro vás tip na výlet právě v okolí, kde se značka Fitmin narodila. Parkoviště na Červenovodském sedle je rozsáhlé a je zde i malý bufet, který je otevřen v letní a zimní sezóně.  Z Červenovodského sedla je možné se dát na oba směry a vždy najdete krásné výhledy, ať už na Bukové hoře nebo na Suchém vrchu. Na Suchý vrch se z parkoviště dostanete po zelené turistické značce skrze sedlo Hvězda. Kramářova chata na Suchém vrchu s rozhlednou jsou po rekonstrukci krásně opraveny, a proto návštěvu doporučujeme i s prázdnými žaludky - Bufet i Restaurace na Kramářově chatě jsou výborné. Krásné výhledy vás budou čekat na vrchu Bradlo, který je po červené od rozhledny. Zpět na parkoviště na Červenovodském sedle se dostanete po stejné cestě. Je zde mnoho zkratek a nebo oklik, kterými můžete jít a procházku si buď prodloužit a nebo zkrátit. Procházka je vhodná i pro kočárky, pokud se budete držet asfaltové silnice. Celá procházka na Suchý vrch a zpět je dlouhá cca 7 km.

  Vycházky s pejsky

Údolí Bílé Opavy - Jeseníky

Praděd je velmi oblíbené turistické místo, ale zkoušeli jste nahoru dojít po vlastních? :-) Krásná procházka skrze údolí Bílé Opavy i s krásnými vodopády. Zaparkujete na parkovišti Hvězda a necháte se vyvézt autobusem na sedlo Ovčárna. Po červené turistické značce dojdete až nahoru na Praděd, zpět se vydáte po zelené na Ovčárnu a poté po žluté skrze Údolí Bílé Opavy na Hvězdu k parkovišti. Celá procházka má okolo 14 km a zabere vám celý den. Je možné procházku zkrátit a i zpět na parkoviště jet autobusem (cca 7 km celkem). Z Ovčárny na Praděd a zpět je silnice a tudíž tento úsek je vhodný i pro kočárky. Stezka Údolím Bílé Opavy je v lese a vede těsně podél Vodopádů Bílé Opavy. Občerstvení zaručí chaty na Pradědu, Ovčárně, parkovišti Hvězda, ale i v Karlově Studánce.

Tato procházka dá zabrat i vašim chlupáčům - vyzkoušejte jako pamlsek naše srdíčka ♥ - Fitmin NP Play and Train Lamb&Beef s jehněčím a hovězím masem.

 Dusty, play and train

Svatý kopeček u Mikulova - Pálava

Kraj vína a vinic kam jen oko dohlédne láká svou rozmanitostí a málo kopcovitým terénem. Procházka k dominantě Mikulova - Svatému kopečku - je dlouhá cca 5 km a má krásné výhledy na krajinu, Mikulovský zámek a město. Z centrálního parkoviště se po modré turistické značce dostanete až k náměstí a pod Mikulovský zámek, poté po modré dále na Svatý kopeček a až za něj na rozcestí pod Božím hrobem, kde jsou krásné vyhlídky do krajiny. Zpět do města a na náměstí či k zámku se dostanete po zelené značce Naučné stezky. V centru Mikulova je spousta restaurací a kaváren i se zahrádkami, které můžete využít k zažehnání hladu.

 Svatý Kopeček u Mikulova

Adršpach - Náchodsko

Jezírko s průzračně čistou vodou a vysoké pískovcové skály, to je krásný Adršpach. Uvidíte vysoké skalní věže, na kterých můžete spatřit i horolezce, ale i obdivuhodné útvary, které byly do skal vytesány v průběhu věku. Krásný okruh skrze Adršpašské skály je dlouhý cca 4,5 km a přístupný je pro kočárky jenom jeho část, některé průlezy, chodníky a schody by se s kočárkem překonávaly těžko. Před vstupem do skal je možné absolvovat dva okruhy, a to buď okolo jezírka Pískovna po modré turistické značce a nebo po zelené, kdy si projdete všechny krásy skal. V teplých dnech doporučujeme vzít chlupáčovi vodu na pití, neboť je možné, že potůčky budou bez vody nebo zanešené nepořádkem jako jsou větve, listy a další.

 Adršpach (2)

Broumovské stěny - Náchodsko

Broumov je co by kamenem dohodil od Adršpachu, přesto není tak hojně turisty navštěvován, ale příroda je zde klidná a krásná. Vydat se můžete z parkoviště v Machově po červené turistické značce - Hřebenovka - na rozcestí o U Zabitého po žluté na krásný okruh skrze skalní bludiště až na Božanovský špičák až na  vyhlídku Koruna. Stejnou cestou zpátky, případně zkrácením z Božanovského špičáku po zelené zpět k rozcestí U Zabitého a po žluté turistické značce se dostanete zpět do Machova, kde je vyhlášená restaurace s pamětnou jabloní u Lidmanů. Ideální je procházka přes den, neboť je skrze stromy a většina z ní je ve stínu. Trasa má okolo 12 km a zvládnou ji i děti od 5 let.

 skály - broumovské koruna

Zemská brána - Orlické hory

Okolí Orlice a přehrady Pastviny je krásné, klidné a turisty málo vyhledávané místo, proto vám jej můžeme doporučit na procházku nebo výlet se psem i kočárkem. Parkoviště v Klášterci nad Orlicí je vyhraničeno přímo pro návštěvníky Zemské brány, na parkoviště vede úzká asfaltová cesta z Klášterce nad Orlicí u mostu. Po modré turistické značce se podíváte okolo Naučné stezky Zemská brána okolo Pašerácké lávky s dlouholetou historií až ke zmíněné Zemské bráně. Stejnou cestou se dostanete i zpět na parkoviště a celá procházka má okolo 6 km. Nad Zemskou bránou je restaurace Orlická chata u Rampušáka, kde mají výbornou nabídku jídla. Procházka je po celou svou délku v těsné blízkosti řeky Orlice a pejsci nebo i vaše ratolesti se mohou celou dobu koupat :-)

 Zemská Brána a Coffee

Nenašli jste tip na výlet ve vaší lokalitě ani v minulém článku? 

Dejte nám vědět na jaké lokality nebo části republiky se máme zaměřit a my pro vás otestujeme procházky v dané lokalitě.

Přejeme krásné slunečné dny a mnoho výletů s vaším chlupáčem :-)

 mceclip0-3