Alopecie a tvorba lysin u psů

Jarní období je všeobecně spojené s přesrsťováním domácích mazlíčků, které často nazýváme jako línání. Jde o zcela přirozený jev, kdy zvíře v souvislosti se změnou venkovní teploty a délkou světla mění typ srsti. V některých případech však může nadměrná ztráta srsti přecházet až v tvorbu lysin či alopecii. V takovém případě by měl chovatel zbystřit a situaci co nejdříve řešit s veterinářem.

 Fitmin - srst a kůže 15.3.2020_hires (5 of 7)

Alopecie je medicínský termín popisující ztrátu srsti nebo chlupů na určitých částech těla zvířete. Příčin může být poměrně hodně a velmi záleží na tom, jaké další potíže zvíře má. Doprovodné příznaky mnohé napoví a dobrá anamnéza již v úvodu vyšetření může pomoci v dalším postupu a diagnostice. „S alopecií a tvorbou lysin se setkáváme poměrně často a nemusí se vždy jednat o úplnou ztrátu srsti. Majitelé přichází i s tím, že na některých místech je srsti méně než obvykle, nebo je polámaná, nekvalitní či špatně narostlá,“ popisuje případy z ordinace veterinářka a ambasadorka značky Fitmin Kateřina Franková, která radí příznaky dobře sledovat: „Velmi důležitým příznakem je například svědivost, která bývá nejčastěji projevem přítomnosti parazitů – například, když má zvíře alergii na bleší kousnutí. Ale i další onemocnění mohou být svědivá. Z diagnóz, u kterých může být přítomna alopecie, jsou to dále alergie, atopické dermatitidy, bakteriální a kvasinkové záněty kůže, autoimunitní onemocnění a endokrinopatie (Cushingův syndrom, hypotyreóza). Důvodem může být i stres či automutilace, kdy si zvíře samo vykusuje nebo vylizuje určitá místa na těle.“

Typy alopecie a jejich léčba

Z pohledu alopecie rozeznáváme několik typů, kdy mluvíme o alopecii primární nebo sekundární, asymetrické vs. symetrické (vyskytující se oboustranně na stejných částech těla), fokální nebo generalizované (na jednom místě, případně na více, nebo po celém těle), přechodné nebo trvalé. Léčba se odvíjí podle vyvolávající příčiny, které musí předcházet diagnostika. „Pokud je přítomen pruritus (svědění), je na prvním místě nutné vyloučit parazity, dále se případně pokračuje s kožním seškrabem, cytologií, odběry krve, biopsií kůže atd. Onemocnění, která jsou provázená alopecií, je tolik, že nelze obecně napsat, jak se léčí. Vždy tedy navštivte veterináře a zdravotní stav psa s ním konzultuje,“ radí Kateřina Franková.

Tereza Kaniova 2021_web (13 of 164)

Prevence je základ!

Abychom se problémům s kůží a srstí u našich mazlíčků vyhnuli, je nejlepším řešením zaměřit se na prevenci. Kůže je největší orgán těla a společně se srstí jsou většinou odrazem toho, v jaké kondici a formě zvíře je a jak dobře ho krmíte. Nezapomínejte tedy srst pravidelně kontrolovat, sledujte její změny a pokud na nějaké narazíte, konzultujte je se svým veterinárním lékařem. „Pokud se budeme bavit o prevenci, je kvalitní krmení samozřejmě základ. Občas můžeme pomoci kvalitě srsti např. losovým olejem nebo nějaký jiným komplexním přípravkem. Já mám velmi dobrou zkušenost s doplňky od Fitminu, ať již se zmíněným lososovým olejem, který psům velmi chutná, tak i třeba s doplňkem Fitmin Purity srst a kůže s optimální kombinací minerálních látek a vitaminů, proto bych ho doporučila v období línání do jídelníčku zařadit,“ radí s výběrem veterinářka.  

eshop fitmin