Blíží se sychravé období plné nemocí. Ty se nevyhýbají ani psům a kočkám

Podzim může být náročný nejen pro lidi, ale i domácí mazlíčky. Dochází k velkým změnám teplot, vlhkosti i délky dne, což jsou faktory ovlivňující lidský i zvířecí imunitní systém. Které nemoci nejčastěji postihují naše mazlíčky a jak je před nimi nejlépe chránit?

_DSC0201

Podzimní sychravé počasí neprospívá ani lidem, ani zvířatům. Deštivé dny a klesající teploty předznamenávají nástup zimy a jsou obdobím, kdy je organismus velmi náchylný k nejrůznějšími nemocem a nachlazení. Nejčastěji se tak setkáváme s respiračními i střevními infekcemi, přičemž příznaky se velmi často nápadně podobají těm lidským.

Onemocnění dýchacích cest, jako jsou chřipka či nachlazení, jsou velmi často zaměňována, a to především kvůli podobnosti jejich symptomů. Jednoduše řečeno, u nachlazení většinou nezaznamenáváme těžký průběh, většinou se při nachlazení dostaví kašel nebo výtok z nosu či očí. Pokud však nebudeme tyto příznaky řešit, zaděláváme si na větší problém. „Stejně jako u lidí není dobré některé první příznaky nemoci ignorovat, ani u zvířat nedoporučujeme je přehlížet. V některých případech totiž mohou vyústit až v zápal plic. Ten je pro zvířata velmi nebezpečný,“ varuje veterinářka a ambasadorka Fitmin, Kateřina Franková.

„Někdy může být zvíře i prakticky bezpříznakové. V takovém případě poznáme, že se něco děje až z nejrůznějších změn chování, jako je například nechutenství. Psi mají tendenci svému páníčkovi ukázat, že se jim něco děje a svým způsobem prosí o pomoc. Naopak kočky se většinou spíše schovávají a nechtějí být rušeny,“ dodává Franková. Je proto dobré nebrat i sebemenší varovné signály na lehkou váhu, zvíře důkladně pozorovat a případně zbytečně neodkládat návštěvu veterináře.  

Fitmin - Purity DOG 2023_web (14 of 99)

Nachlazení u psů

Nejrozšířenějším a největším strašákem pejskařů je v tomto podzimním období zejména vysoce nakažlivý psincový kašel. Toto virové onemocnění dýchacích cest se projevuje dráždivým kašlem spojeným s dušností a vykašláváním hlenů. „Tato nemoc se přenáší přímým kontaktem s nakaženým jedincem. Často k nákaze dojde například skrze kontaminované hračky nebo kapénkami při kýchání,“ vysvětluje veterinářka. Zvíře je možné proti psincovému kašli jednou ročně očkovat. „Správnou diagnózu vždy nechte na odbornících,‘‘ zdůrazňuje Franková, apeluje, aby se lidé nesnažili mazlíčky léčit svépomocí.

Vlhké počasí přeje také kvasinkovým infekcím, osinám i dalším kožním onemocněním, střevním chřipkám a chlupáče často trápí také bolesti kloubů. Psi mají zároveň velké sklony k depresím. Proto je zejména v nepříznivém počasí, kdy se nemohou vydovádět venku s ostatními psy, důležité jim věnovat pozornost, hrát si s nimi, případně trénovat nové povely a triky. Tím se pes nejen zabaví, ale i mentálně unaví.

Tereza Kaniova 2021_web (57 of 164)

Kočičí onemocnění

U koček je nemoc velmi složité poznat, dokáží totiž své trápení velmi dobře skrývat. Nejčastěji se potýkají s nachlazením, z kterého se zvládnout vyléčit relativně rychle. Jednou z nejběžnějších kočičích onemocnění je tzv. kočičí rýma, odborně nazývaná jako infekční rhinotracheitis. Jedná se o onemocnění horních dýchacích cest, které je velmi často doprovázeno i zánětem spojivek. Dalším příznakem, že s kočkou je něco v nepořádku, patří zejména ztráta chuti k jídlu. V tuto chvíli by měl zodpovědný páníček zpozornět a vydat se na veterinu. „Pokud vaše kočka přestala přijímat potravu, je pravděpodobné, že se k chřipce či nachlazení přidala i sekundární bakteriální infekce, kterou je potřeba léčit antibiotiky, případně i antipyretiky, pokud má kočka vysoké horečky,“ vysvětluje Franková. Kočka, jejíž organismus bojuje proti chřipce, si nebude chtít hrát, je apatická, kýchá, má výtok z očí a velmi často zánět spojivek. Nejdůležitější je zajištění tepla a dostatečné hydratace. S nevlídným počasím je spojeno také onemocnění močových cest, na které jsou kočky náchylné.

Podzim zena kocka 2021_(480)_upravena_odsouhlasena

Klíčem je včasná prevence

Podzimní počasí dokáže potrápit náhlými dešťovými přeháňkami a výrazným poklesem teplot. „Během náhlých výkyvů teplot i častých dešťových přeháněk mohou zvířata snadno prochladnout, a tím se stává jejich imunitní systém zranitelnější. Nejvíce jsou ohroženi, stejně jako u lidí, mláďata a starší jedinci,“ vysvětluje ambasadorka a dodává: „Pokud máte zvíře celoročně venku, je dobré jim na podzim a zimu připravit teplé a suché místo, kde se mohou zahřát a v případě promoknutí i oschnout tak, abychom eliminovali možnost výskytu nemocí či nachlazení.“

Dbát na zdraví a obranyschopnost můžeme celoročně, a to zejména pomocí správné a kvalitní stravy, ve které nechybí vedle komplexních sacharidů, bílkovin a tuků i vitamíny a minerály. V období, kdy je to potřeba, je možné zvířecí organismus dále podpořit i vhodnými výživovými doplňky. Takovým příkladem je například Fitmin Purity Multivitamin nebo doplněk stravy Fitmin Purity Dlouhověkost a imunita.

Fitmin - doplňky Muzeum 2.8.2019_final web (3 of 12)

mceclip0-3