Jaké největší nebezpečí číhá na domácí kočky? Velký pozor dávejte na pokojové rostliny

Máte doma kočičího mazlíčka a zároveň spoustu květin? Věděli jste, že některé druhy mohou kočkám výrazně uškodit? Které z domácnosti vyřadit a jaké může mít jejich kontakt s kočkou následky, objasňuje výživová expertka značky Fitmin Denisa Kopecká. 

Libor Sula 2021_web (15 of 328)

V přírodě je pro kočky pojídání trávy přirozenou aktivitou. Podporují tím vylučování chlupů, které se jim do žaludku dostanou při čištění srsti. Domácí kočky tuto možnost nemají, a samy tak hledají alternativy. V domácím prostředí jsou to velmi často právě pokojové rostliny páníčků a chovatelů. Ty mezi sebou mají nespočet druhů, které jsou pro kočky jedovaté. Ohrozit je může ale i pití vody z podmisek, kde se usazují hnojiva a případně jedovaté látky z rostliny.

„Mezi rostliny, které kočkám škodí nejvíce a zároveň se nejčastěji vyskytují v domácnostech, patří pelargonie, vánoční hvězdy, orchideje, aloe vera nebo v současné době tolik populární draceny, fíkusy a monstery. U některých je nejvíce nebezpečné okusování listů, jiné mají toxické cibule,“ uvádí Denisa Kopecká, výživová expertka značky Fitmin, a dodává: „Každá rostlina je pro kočky nebezpečná něčím jiným a jinou mírou. Hortenzie jsou například mírně jedovaté, zatímco oleandr, orchidej a vánoční hvězdy mohou mít po pozření fatální následky. Velký pozor se musí dávat i na řezané květiny a vodu z nich.‘‘ Dále jsou pro kočky velmi nebezpečné také břečťany, jmelí, kaly nebo oblíbené narcisy.

Pokud si svůj domov bez zeleně nedokážete představit, ale nechcete riskovat, že se vaše kočka otráví, pořiďte si domů takové druhy, které mohou být s vaší kočkou v symbióze. Ideální je například šanta kočičí, kozlík lékařský a ožanka kočičí. Neuškodí ani ibišek, nebo obyčejná pažitka či tráva v květináči.

ForLife - Dante_web (18 of 41)

Příznaky otravy rostlinou

Otrava se může dostavit během 20 minut nebo třeba až po 4 hodinách. Podobně je tomu i s příznaky. Mezi ty typické patří například průjem a křeče, dávení, zvracení, pěna u tlamy a nadměrné slinění, slabost, rozšířené zorničky, otoky a ztráta koordinace. „Při jakémkoliv podezření na otravu je nutné kontaktovat veterináře a poskytnout první pomoc. Ta spočívá v tom, že se musí vytáhnout zbytky rostliny z tlamy a propláchnout dutinu ústní vodou. Následně je potřeba zkontrolovat dýchací cesty a ideálně navštívit veterináře,‘‘ radí Kopecká. Veterinář nejčastěji vyvolá zvracení a následně dohlíží na rehydrataci zvířete.

Pro kočky jsou život ohrožující i některé druhy potravin, které jejich páníčci běžně a s chutí konzumují. Mezi ty nejznámější patří zejména čokoláda, avokádo nebo hrozinky. „Velkým mýtem je i prospěšnost kravského mléka a mléčných výrobků. Kočky mívají potíže s trávením laktózy, která dráždí žaludek a způsobuje další potíže,“ uvádí mylnou představu na pravou míru Kopecká. „Pokud chcete své kočce dopřát zpestření běžných granulí, sáhněte po kapsičkách a konzervách, které obsahují všechny potřebné živiny a kvalitní suroviny,“ říká expertka. Ideální volbou mohou být například masové kapsičky řady Fitmin For Life.

mceclip0-3