Vaše cesta na mistrovství: AGILITY od A do Z!

Vstupte společně se svým parťákem do světa agility a objevte nový způsob, jak trávit čas plný radosti a aktivního pohybu. Zajímá vás, jak začít? Společně s naší ambasadorkou Terezou Kaniovou, která se věnuje agility již 22 let, jsme pro vás sepsali tipy a rady pro úplné začátečníky. V našem článku se dozvíte, jak se vyvarovat začátečnických chybám, jak správně krmit psího sportovce nebo jak parťákovi zajistit bezpečnost při tréninku.

Tereza Kaniova 2021_web (164 of 164)

Kde začít? Ne každý trenér sedne vašemu psovi

Pokud chcete s agility začít je naprosto nezbytné najít si kvalitního trenéra, kterému budete důvěřovat. Přeci jen mu do jisté míry svěřujete odpovědnost za svého parťáka. Je to právě trenér, kdo by měl mít znalosti o psím těle, jeho duši a měl by poznat, co je na pejska, potažmo na tým, už příliš a kde jsou jejich hranice. Pejska se snažte nepřetěžovat. Začátky jsou především o hraní, socializaci a budování vzájemné důvěry.

Správná motivace je klíčem k úspěchu. Jak na to?

Základem agility je opravdu dobře znát svého mazlíčka, co na něj funguje a s čím naopak nepochodíte. Znáte to, každý pes je jedinečný. Zatímco některé psy hravě namotivujete chutným pamlskem, jiní potřebují jako odměnu zábavnou hračku. Zkombinujte jejich oblíbený způsob odměny s pozitivní emocí ve vašem hlase a máte vyhráno!

Méně tréninku, lepší výsledky? Někdy ano

Se štěňátkem, později mladým psem, Tereza trénuje prakticky denně. Mladí psi se nedovedou dlouho soustředit. Jedna tréninková lekce může ze začátku trvat klidně jen 5 minut. Ale to vůbec nevadí. Důležitější je kvalita než kvantita! V dospělém věku psa je trénink vhodný 1x až 3x týdně. A nezapomeňte, i psi potřebují kvalitní odpočinek.

Tereza Kaniova 2021_web (83 of 164)

Pozor: Nejčastější chyby a jak na bezpečnost

Dokud nemá štěně ukončený fyziologický vývoj, nemělo by v rychlosti běhat do tunelů, už vůbec ne zahnutých, nemělo by skákat vysoké překážky a minimálně do roku se vyhýbejte také houpačce a slalomu… 

Před tréninkem nikdy nezapomeňte na poctivé rozehřátí, jak sebe, tak i pejska. Začněte pomalými, volnými pohyby, přidávejte na intenzitě a postupně zaktivujte všechny svaly. A po jakémkoliv tréninku nebo závodě myslete naopak na pořádné vychození, vydýchání a nakonec protažení.

Výživa? To nejlepší od Fitminu pro vašeho atleta

Tak jako u lidských sportovců je třeba dbát na kvalitní a vyváženou stravu. Tereza své psí sportovce krmí 2x denně bezlepkovými granulemi Fitmin Purity GF Adult&Junior Fish menu. S kódem TERKA10 máte 10% slevu na nákup velkého pytle (platí do 30. 9. 2023). Při tréninku je motivuje kuřecími lupínky Fitmin For Life Chicken Flakes nebo poctivými proužky hovězího masa Fitmin Purity Snax Stripes. 

Ve výživě psího sportovce by rozhodně neměl chybět doplněk stravy pro správnou regeneraci.

Tereza Kaniova 2021_web (4 of 164)

Užitečné odkazy

Seznam všech agility závodů pořádaných v České republice: www.kacr.info

Vše o pravidlech a reprezentaci: www.klubagility.cz 

Aktivní FB skupina o agility v ČR: Agility v ČR

Aktivní FB skupina o agility v Evropě: Agility Europe

 mceclip0-3