Jak vybrat správný šampon aneb chlupáč jako ze salónu

Podobně jako u lidí jsou zdravé vlasy považovány za pomyslnou korunu krásy, to stejné platí i u našich domácích mazlíčků. Aby byla srst hustá, lesklá, bez parazitů a kůže zdravá a bez nepříjemných lysin, je potřeba o ni pečovat. Základem je samozřejmě kvalitní pestrá strava a výživové doplňky, ale neméně důležitá je i správná péče o srst, se kterou souvisí i volba šamponu. Ne všechny šampony jsou stejné, a ne každý bude vhodný pro vašeho psa či kočku. Proto přinášíme několik tipů, které vám s výběrem pomohou.

blog_olej3

Vybírejte podle věku

Stáří vašeho mazlíčka by mělo hrát roli i při výběru šamponu. Především pokud jde o mláďata – štěňata a koťata. Ta mají citlivější kůži, proto vždy volte šampony pro ně určené.  Jsou jemnější, nedráždivé a obsahují zvláčňující složky jako třeba aloe vera.

Problémy s kůží

Pokud u vašeho psa řešíte problémy s kůží, například má suchou kůži, svědí ho nebo má alergické projevy, sáhněte po šamponech, které obsahují přírodní složky jako například aloe vera, heřmánek nebo oves, které pomáhají podrážděnou kůži zklidnit. Aloe vera se nám v tomto případě velmi osvědčilo, protože má hojivé účinky a chrání před plísněmi, viry i ekzémy, najdete ho například v šamponu Fitmin for Life Sensitive. V každém případě také stav zvířete raději konzultujte s veterinářem.

Boj s parazity

Snahu ochránit své mazlíčky před parazity má asi každý chovatel. I v tomto ohledu mohou šampony pomoci. V takovém případě vyberte šampon, který je označovaný jako antiparazitní a obsahuje složky, které srst chrání. Ty mohou být buď s chemickou účinnou látkou, nebo přírodní, kdy obsahují například tea tree nebo citronelu. Šampon Fitmin For Life Tea Tree Oil pro psy a kočky má ve svém složení přírodní přísady jako je tea tree, bergamotová silice, lemongrass silice, eukalyptová silice, které nejen příjemně voní, ale pokožku tolik nezatěžují.

1828_311584007-h  1819_311584004-h  1825_311584006-h  FFL_dog_sampon_White-dogs_1000px

 Typ srsti

Pokud s vaším psem neřešíte nic zásadnějšího a chcete jen běžný šampon, zaměřte se na konkrétní typ srsti. Psi s delší srstí budou pravděpodobně potřebovat šampon více hydratační, ti s krátkou zase ocení takový, který odstraní nadměrný kožní maz. Stejně tak se můžete při výběru orientovat podle barvy srsti. Fitmin má ve svém portfoliu například šampon určený k péči o jiskřivě bílou a světlou srst. Šampon lze využít i pro zvýšení lesku srsti.

 

A jak na správnou koupel?sampon-montaz

Ať má vaše zvíře koupele rádo nebo ne, občas se tomu prostě nevyhne. Zkuste si tento čas alespoň trochu užít, motivujte ho odměnou a postupujte pozvolna a s klidem. Nejdříve srst psa nebo kočky namočte příjemně teplou vodou a použijte trochu šamponu. Při šamponování zvíře jemně masírujte konečky prstů, abyste dosáhli až na kůži. Odhalíte tak případné hrbolky, ranky, škrábance, klíšťata nebo jiné problémy, které by se mohly pod srstí skrývat. „Dejte si vždy pozor, abyste veškerou kosmetiku důkladně opláchli. Zbytky šamponu by mohly kůži podráždit nebo by si je váš mazlíček mohl ze srsti sám slízat,“ radí Denisa Kopecká, výživová expertka značky Fitmin.

Nakonec mazlíčka osušte ručníkem, následně ho můžete ještě na chvíli zabalit do suchého ručníku. Především je důležité dohlédnout, aby chlupáčovi po dobu schnutí nebyla zima. U některých psů a koček můžete použít i fén, pokud jsou na něj zvyklí. Teplotu vždy nastavte spíše na nižší nebo střední stupeň, nikdy nefénujte horkým vzduchem.

Pravidelná péče se vyplatí

Aby srst vašeho miláčka zůstala krásná co nejdéle, nezapomínejte také na pravidelné vyčesávání. Nezáleží na tom, jaký typ srsti má, jestli s podsadou nebo bez, kartáčování jí prospívá a zbaví ji vypadaných chlupů. To, jakým kartáčem budete psa nebo kočku rozčesávat, však už na typu srsti záleží.

Krátká srst tolik pozornosti obecně přes rok nevyžaduje, pro jarní očistu tak přijde vhod gumová vyčesávací rukavice nebo kartáč s hustými štětinami. Na dlouhou srst sáhněte spíše po hřebenu s širokými mezerami pro rozčesání zplstnatělé srsti nebo po kartáči s hustými kovovými nebo plastovými zuby. Důležité je dát si pozor, jak je kartáč šetrný ke kůži. To zjistíte jednoduše, když si sami přejedete kartáčem po ruce. Pokud vás škrábe, pravděpodobně nebude příjemný ani vašemu mazlíčkovi. Celou nabídku kartáčů na srst najdete na e-shopu v kategorii Péče o psy - Kartáče na srst.

kartac1kartac2kartac3

 

tlacitko-e-shop