Jak nejlépe ochránit psa před klíšťaty?

Klíšťová sezóna se blíží, proto je dobré, abychom na ni byli připraveni.

Chodíte s vaším mazlíčkem rádi do přírody, ale představa klíšťat či jiných parazitů vám nedá spát? Nezoufejte, existuje velké množství různých preparátů, které vašeho chlupáče bezpečně ochrání. „Výběr správného ektoparazitika závisí na věku a váze vašeho mazlíčka, jak často se koupe, prostředí, ve kterém se pohybuje či na jakého parazita se chcete nejvíce zaměřit.“ radí MVDr. Kateřina Franková, veterinární lékařka a odborná konzultantka značky Fitmin. V neposlední řadě hrají roli i vaše finanční možnosti. Vždy je dobré se o výběru vhodné ochrany psa poradit s vaším veterinárním lékařem.

Fitmin - srst a kůže 15.3.2020_hires (2 of 7)  Fitmin - srst a kůže 15.3.2020_hires (3 of 7)

Jaké jsou možnosti ochrany? 

  • Obojky- Ty kvalitní vydrží i několik měsíců (obvykle 6-8) a většinou zvládnou pokrýt sezónu klíšťat. Pokud ho tedy na jaře nasadíte, nemusíte už nic víc řešit. Vzhledem k délce působení je přívětivá i cena, určitě se ale vyplatí investovat do obojku kvalitního. Mazlíčci se s nimi mohou bez problémů koupat, a pokud se ušpiní, lze je jednoduše otřít hadříkem a nasadit zpět. Aby obojek chlupáče ochránil, je potřeba ho mít správně nasazený a pes ho musí mít na sobě nepřetržitě. 
  • Pipety – Spot on přípravků je na trhu velké množství a obsahují rozdílné látky. Délka jejich působení se podle typu pohybuje od 1 do 3 měsíců. Výhodou je, že některé spot on preparáty účinkují na velké množství parazitů, a to jak vnějších, tak vnitřních. Nevýhodou je pak kratší doba působení, a také to, že u některých pipet snižuje koupání a šamponování jejich účinnost. Během sezóny klíšťat musíte tedy aplikaci několikrát opakovat.
  • Tablety – Jejich velkou výhodou je vnitřní použití, kdy se šamponováním a koupáním nesnižuje účinnost, navíc nehrozí žádné lokální reakce. Pes pozře tabletu jako pamlsek a je podle typu preparátu chráněn po dobu 1-3 měsíců. Nevýhodou tablet je, že nemají repelentní účinek. Zvíře tedy může přinést domů živé klíště, to ale velmi rychle po přisátí hyne – k přenosu nebezpečných nemocí tudíž nedochází.
  • Spreje – Ty se momentálně používají už velmi málo. Jejich výhodou však může být, že je lze použít u štěňat od dvou dnů stáří. Žádný jiný preparát v tak nízkém věku použít nelze. Jeho aplikace se musí častěji opakovat, ale pro tuto kategorii zvířat je vhodnou variantou.
  • Bylinky – Na trhu existují různé přírodní preparáty, které neobsahují žádný insekticid. Pokud použití takového přípravku zvažujete, využijte některý z volně prodejných komerčních preparátů, nebo použití bylinek konzultujte s odborníkem – ne všechny bylinky mohou být dobře tolerovány, ať je přidáváte do krmiva nebo používáte povrchově. 

antiparazitika pes 

Kdy je vhodné začít antiparazitní přípravky používat?

Nejvíce záleží na tom, jak je silná zima. Pokud je slabší, lze předpokládat, že hlavní sezóna klíšťat a jejich aktivita začíná již na přelomu března a dubna. Díky nedostatku mrazivých dnů klíšťata přežijí bez problémů a na jaře záleží také na tom, kdy se začne probouzet a bujně růst vegetace, kterou klíšťata milují. Na jaře tedy doporučujeme začít obojky či jiné prostředky určitě používat, abyste své mazlíčky včas ochránili. Ke konci roku, jakmile začne mrznout, je vhodné antiparazitní přípravky přestat používat.

Jaká onemocnění mohou psovi od infikovaného klíštěte hrozit?

  • lokální potíže (tvorba granulomu, infekce nebo mokvavý zánět kůže)
  • celkové nemoci (anaplazmóza, babezióza, erlichióza či borelióza)
  • důležitá je prevence, díky které lze těmto nemocem zabránit nebo alespoň riziko minimalizovat 

Jaká je obecně nejlepší ochrana proti klíšťatům?

Nejefektivnější ochrana je prevence. Tedy pravidelná prohlídka srsti a použití účinných antiparazitik

Jak klíště správně vytáhnout?

Klíště chytneme pomocí háčku či speciální pinzety co nejblíže kůži. Lehkým otočením a tahem ho poté vytáhneme. Klíště se ničím nepotírá ani nemaže. Po odstranění vydesinfikujeme vhodným prostředkem. „Pokud se nám klíště nepodaří vyndat celé, můžeme zkusit chytit zbývající část znovu a postup opakovat. Jestliže i přes to zbývá na psovi část, kterou nelze uchopit, není třeba se obávat, tělo ji odstraní samo jako jakýkoliv jiný cizí předmět, např. třísku,“ dodává Franková. Speciální pinzeta na klíšťata a dezinfekční polštářek by měli být součástí domácí lékárničky. Proto značka Fitmin nabízí lékárničku pro psy a kočky, kde potřebné prostředky a mnohé další produkty určené k první pomoci psa můžete nalézt. 

Na eshopu fitmin.cz najdete i pinzetu na klíšťata nebo antiparazitní šampón

Myslíme i na kočky. Kočičí antiparazitní obojek ochrání vaši kočku:

antiparazitika kočka

 

Pokud vás zajímá více informací k produktům, všechny najdete na eshopu fitmin.cz. 

tlacitko-e-shop