Jak si užít zimní měsíce s vaším čtyřnohým kamarádem ve zdraví a pohodě?

Zimní období přináší, co se týče našich psích společníků, mnoho otazníků. Když ale víte jak na to, můžete si tyto měsíce, navzdory mrazům, soleným chodníkům a sněhovým závějím, společně užít naplno. Veterinářka a ambasadorka značky Fitmin Kateřina Franková přináší několik tipů, jak se psem ve zdraví zvládnete zimní procházky i jak doma zaženete dlouhou chvíli.

Fitmin - produkty v zimě 15.1.2020_Hires (2 of 2)

Pozor na nástrahy venčení v zimě

Někteří psi zimu milují, někteří si raději hoví v teple domova. Ať už to má ten váš tak či onak, je dobré se na zimní procházky náležitě připravit. „Psí tlapky jsou velmi náchylné k omrznutí a fakt, že je kůže v přímém kontaktu se sněhem a také solí, jim bohužel vůbec neprospívá. Naštěstí to neznamená, že musíte svému mazlíčkovi hned pořizovat psí botičky. Stačí se vybavit výživným krémem nebo vazelínou a tu poctivě před každou procházkou aplikovat,“ doporučuje Kateřina Franková, veterinářka a ambasadorka Fitmin. Na co je však krém krátký, jsou sněhové kuličky, které se pejskům mohou tvořit mezi prsty. V momentě, kdy vidíte, že pejsek hůře našlapuje nebo nadlehčuje packu, berte to jako signál vrátit se zpět domů do tepla.

Už z logiky věci jsou k nachlazení náchylnější krátkosrstá a malá plemena. Pokud je však pejsek aktivní, rád během procházek běhá, oblékat ho do svetru nebo bundy není vždy nutné. Psí oblečky jsou vhodné zejména pro ty psy, kteří často trpí nachlazením, jsou staří nebo se nedokážou příliš zahřát pohybem. Důležité je také zohlednit i délku procházky. Pokud se chystáme s pejskem na celodenní túru, musíme se na to připravit jinak než na hodinovou procházku kolem vesnice nebo v parku. Během zimních procházek je také na místě psa k pohybu motivovat. Pro zábavu v parku vám bude bohatě stačit obyčejná hračka, jako třeba látková hračka, kterou můžete psovi házet k aportování nebo se s ním přetahovat. Spolehněte se, že se tak zahřeje nejen váš psí parťák, ale jako bonus i vy sami.

 

Ani doma to nemusí být nuda

I když už si umíme poradit, jak ve zdraví a teple zvládnout zimní procházky, během třeskutých mrazů nebo naopak vytrvalých dešťů se pejsek venku tolik vyřádit nemůže. Pak je potřeba umět ho zabavit
i v dlouhých chvílích strávených v interiéru. Vezměte tento čas jako příležitost naučit ho něco nového. V případě, že zrovna máte prostor se pejskovi plně věnovat, zkuste s ním trénovat například nový povel a rozšířit tak jeho schopnosti o něco dál, než je klasické „sedni“ nebo „dej pac“.

Šikovně psa zabavit ale můžete i budováním jejich trpělivosti a pilováním jemné motoriky a rozvojem mozku. Pro takové účely už existují tzv. psí hlavolamy, jako je například hlavolam Fitmin ve tvaru pizzy. „Hlavolamy fungují jednoduše. Do hračky umístíte pamlsek jakožto odměnu, kterou pes získá za správně vyřešený tah. Kromě zábavy hračka přináší další benefity – rozvíjí logické myšlení, motoriku a schopnost soustředit se. Při hraní s hlavolamy dbejte na to, abyste do hlavolamu vždy vkládali jednodruhové pamlsky,“ vysvětluje veterinářka Kateřina Franková.

hlavolam

Ať už se pustíte do výcviku nebo si necháte psa hrát s hlavolamy, nezapomeňte ho motivovat dobrými pamlsky. Za ty určitě nepovažujeme zbytky od svátečního stolu nebo cukroví, ani jedna z variant mu dobře neudělá. Rozmazlit psa ale můžete třeba kolekcí přírodních pamlsků Fitmin, které jsou až z 85 % z masa a zcela bez chemie.

bonboniéra 

 

Jak v zimě přizpůsobit jídelníček

Co se týče stravy psa během zimy, zde hraje zásadní roli fakt, zda ho chováme v bytě nebo pobývá na zahradě. U psa žijícího v bytě je pravděpodobné, že nebude mít v zimě tolik pohybu jako obvykle,
a proto nespotřebuje tolik kalorií jako po zbytek roku. Právě tomu bychom měli přizpůsobit krmnou dávku, abychom předešli vzniku nadváhy, a ještě nechali prostor pro odměňování pamlsky třeba při výše zmíněných hrách a nácviku nových dovedností.

Naopak u psů žijících v boudě na zahradě to platí obráceně. „Jelikož pes, který pobývá přes zimu venku, vynakládá velkou část energie na termoregulaci, radí se zde zvýšit jeho kalorický příjem až
o 20 %,“ upozorňuje Denisa Kopecká, výživová expertka značky Fitmin. „Mimoto mu můžete občas ke klasickým granulím přidat teplý ne horký, nekořeněný a nesolený vývar, díky čemuž pak máte jistotu, že pejsek získá dostatečné množství tekutin a zároveň se tím zahřeje,“ dodává Kopecká.

 

Přejeme vám krásnou zimu s vašimi mazlíčky.

Tým Fitmin

tlacitko-e-shop