Porce ovoce, zeleniny, superpotravin i bylinek i pro vaše mazlíčky

Trendy neudávají jen způsob, jakým naše mazlíčky vychováváme, ale i to, jak přistupujeme k jejich výživě a výběru krmiva. V posledních letech roste mezi majiteli a chovateli kromě zájmu o holistická krmiva i zájem o krmiva obohacená o tzv. superpotravinysezónní suroviny a bylinky. Výživová expertka Fitmin Adéla Palacká vysvětluje, jaké benefity mohou tyto moderní ingredience ve výživě vašich mazlíčků mít.

Obrat ve smýšlení o krmivu pro mazlíčky je trendem posledních několika let. Majitelé a chovatelé koček i psů velmi často vyhledávají kompletní a holistická krmiva bez obsahu obilovin, a naopak obohacená o funkční suroviny.

„Mezi ty nejvyhledávanější funkční suroviny v současné době patří například šípek, kustovnice čínská, houba shiitake nebo bylinky jako jsou například heřmánek, meduňka, rozmarýn nebo lípa. Lidé si zkrátka zvykli o své mazlíčky pečovat tak, jako se starají o sebe. Stejně jako chtějí sobě dopřát gastronomický, chuťově i nutričně vyvážený zážitek, dívají se tak i na krmivo pro své psy a kočky,“

vysvětluje Adéla Palacká, expertka na výživu značky Fitmin.

Libor_Sula_97_of_328

Sezónní ingredience

V letní sezóně máme k dispozici velkou spoustu sezónních ingrediencí, zejména tedy ovoce a zeleniny.

„Spousta druhů ovoce a zeleniny je vhodná i pro naše mazlíčky. Můžete jim tak ozvláštnit večeři nebo je třeba odměnit sladkým kouskem jablka za povedený trik,“ říká Adéla Palacká.

Zároveň upozorňuje, že ani s ovocem a zeleninou by se to ale nemělo přehánět a rozhodně bychom jimi neměli nahradit plnohodnotné krmivo.

Superpotraviny pro moderní páníčky

S moderními ingrediencemi nadupanými vitamíny, minerály a různými benefity se v posledních letech roztrhl pytel. Nepřidávají se jen do nejrůznějších potravin, nápojů nebo kosmetických přípravků, ale i do krmiv pro psy, kočky a další chlupaté mazlíčky.

„Mezi nejvýznamnější zástupce, o kterých je v poslední době nejvíce slyšet, řadíme například semínka goji neboli kustovnici čínskou. Ta díky vysokému obsahu vitamínů a stopových prvků příznivě ovlivňuje obranyschopnost organismu, a zároveň blahodárně působí na zrak, stav kůže a zlepšuje krvetvorbu,“ popisuje Palacká.

Mezi další blahodárné sezónní potraviny bohaté na obsah vitamínu C a antioxidanty patří například šípek nebo černý rybíz.

Fitmin - bylinky_web (1 of 7)

Bylinky nejen do čaje

„Doposud trochu opomíjenou, ale další nově populární ingrediencí jsou nejrůznější bylinky. Ty používaly už naše prababičky v rámci prevence nebo jako ozdravnou kúru při nemoci či zranění. Není proto náhodou, že nyní sledujeme jejich rozmach i ve zvířecí výživě,“ upozorňuje na další trend Palacká. „Například heřmánek, známý pro své zklidňující a protizánětlivé účinky, má pozitivní vliv na trávicí a močový systém zvířat a zmírňuje nadýmání. Dalším významným bylinným pomocníkem je například ostropestřec, který pomáhá chránit játra před toxiny a ovlivňuje jejich správnou činnost,“ dodává.

Fitmin - bylinky_web (6 of 7)

Jak ale spojit všechny tyto ingredience do jedné vyvážené porce, kterou svým kočkám a psům nabídnete? Nejlépe vyváženým a kompletním krmivem, které je obohaceno o tyto superpotraviny. Právě proto Fitmin za použití nejmodernějších technologií i tradičních receptur s odkazem na naši přírodu vyvinul řadu holistických krmiv Fitmin Purity pro kočky i psy. Ta v sobě snoubí nejen vysoké množství čerstvého masa, ale i ovoce, zeleninu, superpotraviny a bylinky. Tato kombinace zajišťuje nejen výbornou chutnost krmiv Fitmin Purity, ale i jejich funkčnost, kterou ocení každý páníček.

Podívejte se, jaké suroviny v krmivech používáme a jak ke krmivům přistupujeme:

tlacitko-e-shop