Prevence je klíč ke spokojenému životu u lidí i zvířat, říká expertka na výživu psů

Protože pro svého mazlíčka chcete to nejlepší, na výběru poctivého krmiva si dáváte opravdu záležet. Stejně jako lidé občas potřebují podpořit svůj organismus, i psům je dobré čas od času udělat intenzivnější výživovou kúru. Ideálním pomocníkem pro doplnění všech potřebných látek jsou doplňková krmiva, kterých je na trhu nepřeberné množství. Výživová expertka značky Fitmin, Denisa Kopecká, vysvětluje, na co se při jejich výběru zaměřit a kdy je vhodné je použít.

Fitmin - doplňky Muzeum 2.8.2019_final web (11 of 12)

Doplňky krmiv můžeme řadit do mnoha skupin. Základním kritériem je dělení podle účelu. Stejně jako u lidí, i u psů existuje celá řada přípravků sestavených například pro podporu kloubního aparátu, činnosti imunitního systému, zažívání, doplnění vitamínů, minerálů aj. „Důležité je mít na paměti, že doplňková krmiva (nemluvíme-li o veterinárních přípravcích) jsou zejména preventivním opatřením, a proto je vhodné je v průběhu roku zařadit do jídelníčku psa jako kúru. Jejich přidáním do jídelníčku psů můžeme například podpořit kvalitu pohybu, imunitu, funkci trávicího traktu, doplnit vitamíny, minerály a jiné prospěšné látky,“ říká Denisa Kopecká, expertka na výživu značky Fitmin.


„„Před užíváním konkrétních doplňkových krmiv je potřeba si uvědomit, co by jejich používání mělo přinést. Zároveň je vhodné přečíst si složení a znát zdravotní stav psa. V případě, že si nejste jisti, určitě užití konkrétních doplňků konzultujte s veterinárním lékařem nebo výživářem,“ upozorňuje na základ při výběru vhodných doplňků krmiv Denisa Kopecká. „Doplňková krmiva samozřejmě nejsou náhradou pestré a vyvážené stravy. Jak už ze samotného názvu vyplývá, pouze ji doplňují,“ dodává.

Fitmin - doplňky Muzeum 2.8.2019_final web (4 of 12)

Základní vitamíny a minerály

Kompletní krmiva pro psy, která jsou dostupná na našem trhu, jsou vyvážená, takže ve většině případů (u zdravých dospělých psů) psi nepotřebují žádné doplnění vitamínu a minerálů. Nicméně pokud se zvíře ocitá ve stavu, kdy potřebuje podpořit imunitu, tak například přídavek surovin s antioxidačním účinkem, jako je vitamín C, E nebo selen, může být skvělým přínosem. Stejně tak je přídavek vitamínů a minerálů často nezbytný u doma připravovaných krmiv (vařené či BARF), kde je potřeba použít vitamíno-minerální doplněk pro správné vyvážení krmné dávky tak, aby váš mazlíček opravdu dostal vše, co potřebuje.

Fitmin - doplňky Muzeum 2.8.2019_final web (1 of 1)

Strava na prvním místě

Je samozřejmé, že strava hraje v životě psa významnou roli. Kromě důležitých živin, minerálů a vitamínů může psovi přinést i další benefity, a to v podobě různých funkčních surovin – yucca, prebiotika, kloubní doplňky atd. Byť jsou tyto suroviny obsaženy v krmivech, někdy je vhodné udělat i preventivní kúru. Například u mladých rostoucích psů, nebo u psů ve vyšším stupni zátěže je přínosné zařadit do jídelníčku 2x za rok kúru doplňků na klouby. Ta by měla ideálně trvat vždy tři měsíce.

Pokud hledáte přípravky podporující klouby a chrupavky pro starší psy nebo psy v rekonvalescenci, vsaďte na ingredience jako MSM a boswellia serrata. Ty jsou známé i pro své protizánětlivé účinky. Dalším velmi často používaným doplňkem je lososový olej. „Lososový olej je v poslední době velmi oblíbenou surovinou a používá se nejen při výrobě krmiv, ale i samostatně jako surovina pro doplnění krmiv. Jeho účinky jsou blahodárné zejména pro posílení imunity, podporu cévní a mozkové činnosti,“ vysvětluje jeho účinky Kopecká a dodává, že ideální je zvolit ten, který je za studena lisovaný.

Fitmin - doplňky Muzeum 2.8.2019_final web (9 of 12)

Fitmin má ve svém portfoliu širokou škálu nejrůznějších doplňků krmiv pokrývajících všechny potřeby psů od zdraví dásní a zubů, přes zažívání, podporu kvality kůže a srsti, až po podporu zdraví kloubů. Díky propojení přírodních ingrediencí s moderními technologiemi tak vznikla ucelená řada produktů, ze kterých si každý páníček vybere pro svého psa to nejlepší.

Více informací o doplňcích krmiv naleznete na stránkách www.fitmin.cz.

tlacitko-e-shop