Složení krmiv Fitmin a benefity jednotlivých složek

Psi a kočky jsou nejčastějšími domácími mazlíčky a vždy pro ně chceme to nejlepší. Kromě času a pozornosti, které jim věnujeme, musíme myslet i na vyváženou stravu a jídelníček. Jak se v ingrediencích a trendy surovinách vyznat poradí výživová expertka Fitmin Denisa Kopecká a veterinářka a ambasadorka značky Kateřina Franková.

vyzivarka_Denca

Vyvážená strava je základem dlouhého a zdravého života nejen u lidí, ale i domácích mazlíčků. U kvalitních krmiv má každá použitá surovina a její kvalita svůj význam. „Vyvážená strava je základem výživy jakéhokoli organismu a je dobré mít na paměti, že každý má na výživu jiné nároky. Stejně jako u lidí, ve stravě psů a koček nesmí chybět zastoupení základních živin, kterými jsou bílkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny a minerály. Samozřejmě ve správném poměru,“ popisuje výživová expertka Fitmin Denisa Kopecká. Trendem poslední doby jsou grain-free receptury neobsahující obiloviny. „Grain-free receptury jsou výbornou alternativou pro jedince, kteří trpí potravinovou alergií či intolerancí na lepek,“ dodává veterinářka a ambasadorka značky Fitmin Kateřina Franková.

blog_klistata4

Živočišné suroviny

Živočišná složka hraje v krmivech pro kočky a psy nezastupitelnou roli. Dostatečné zastoupení a správný poměr těchto surovin zajistí, že zvíře dostane vše, co jeho tělo potřebuje. Základem, na kterém většina krmiv stojí, je čerstvé maso. Jeho zastoupení v jídelníčku domácích mazlíčku je stejně důležité jako u lidí. „Maso je významným zdrojem bílkovin, fosfolipidů, vitamínů A, D a B, vápníku, fosforu, železa a dalších minerálních látek. Velmi oblíbená jsou také vejce. Ty je ale lepší podávat zvířeti tepelně zpracovaná, zejména kvůli prevenci přenosu salmonely,“ vysvětluje výživová expertka Fitmin.

zivocisne-suroviny

V poslední době se také těší velké oblibě lososový olej. „Lososový olej obsahující omega 3 mastné kyseliny je nezbytný pro zdravý růst a vývoj zvířete. Navíc působí protizánětlivě, posiluje cévní systém i mozkovou činnost, podporuje imunitní systém, zlepšuje kvalitu srsti, zvyšuje soustředěnost a výkonnost zvířete,“ vyjmenovává benefity Kopecká.

Rostlinné suroviny

Složky živočišného původu by měly ve stravě doplňovat ty rostlinné, jako jsou nejrůznější bylinky, ovoce, zelenina a další superpotraviny. „U rostlinných surovin je velmi zásadní jejich zpracování, abychom zachovali maximální obsah živin. Ideálním způsobem zpracovávání je extruze. Díky té narušujeme buněčný obal ingrediencí, a suroviny jsou tak pro zvíře lépe stravitelné,“ vysvětluje veterinářka Kateřina Franková.

rostlinne-produkty

Mezi nejčastěji používané obiloviny patří pšenice nebo kukuřice představující výborný zdroj vlákniny, některých vitamínů a komplexních sacharidů. V případě potravinových alergií či intolerancí majitelé psů a koček velmi často sahají po grain-free variantách. „Obiloviny v krmivech nejčastěji nahrazuje rýže, případně brambory nebo luštěniny jako například hrách. Na ten by si ale majitelé mazlíčků měli dávat pozor. Má sice nižší glykemický index, díky čemuž je vhodný třeba pro redukci váhy, na druhou stranu je ale v porovnání s rýži hůře stravitelný,“ vysvětluje Franková. I proto s ním Fitmin ve svých recepturách pracuje velmi opatrně a poctivě hlídá procentuální zastoupení v daném krmivu.

Funkční suroviny, bylinky, minerály a vitamíny

V neposlední řadě nesmíme opomenout ani suroviny, jež mají pozitivní vliv na zdraví našich čtyřnohých přátel. Na naše mazlíčky máme totiž nejrůznější požadavky. Sportujeme s nimi, jezdíme na výstavy nebo se v deštivých dnech jen mazlíme s jejich jemnými kožíšky. Funkční suroviny jsou tak zásadním doplňkem komplexních krmiv. Řadíme mezi ně například prebiotika podporující dobrý stav střevní mikroflóry. Ta následně pozitivně ovlivňuje nejen imunitní systém, ale i odolnost organismu proti infekcím, průjmům a jiným zažívacím potížím.

funkcni-suroviny 

Se svými mazlíčky velmi často trávíme čas aktivním sportem nebo alespoň procházkami. Pro co největší odolnost kloubů se tak krmiva velmi často obohacují speciální kloubní výživou obsahující zejména glukosamin a chondroitin. „Tyto složky jsou pro pohybový aparát naprosto zásadní, a to zejména u velkých a obřích plemen. Právě ta jsou na problémy s klouby, kvůli své váze, velikosti a celkové tělesné konstituci, nejvíce náchylná,“ doplňuje Kopecká.

ovoce-a-zelenina

Hitem posledních let jsou superpotraviny jako například chlorella, psyllium nebo houba Shiitake. Ty jsou nejčastěji používány díky svým detoxikačním účinkům nebo schopnosti regulovat množství cukru v krvi. „Stejně jako u masa nebo rostlinných složek ve Fitminu klademe důraz nejen na kvalitu použitých surovin, ale i na jejich zpracování. U funkčních složek krmiv, jako jsou bylinky nebo některé superpotraviny, používáme zejména sušení a extruzi. Jsme tak schopni umocnit jejich pozitivní účinky. Vždy se ale snažíme, aby si jednotlivé ingredience zachovávaly co největší množství živin,“ popisuje expertka na výživu.

Libor_Sula_97_of_328

Pokud hledáte krmivo plné masa, přírodních surovin a nejmodernějších přísad, které navíc splňuje i ty nejvyšší nároky na kvalitu, vyzkoušejte superprémiovou řadu krmiv Fitmin Purity pro kočky nebo Fitmin Purity pro psy. Krmiva obsahují vysoký podíl čerstvého masa bez kostí, díky čemuž nejen výtečně chutnají, ale také si uchovávají své živiny. Vybírat můžete z několika masových variant, v nabídce nechybí ani grain-free receptury. Pokud váš mazlíček preferuje mokrát krmiva, vybírat můžete z nejrůznějších příchutí konzerv.

eshop fitmin