Sváteční pokušení očima domácích mazlíčků

Vánoční svátky bývají pro lidi nejoblíbenější částí roku. Domácnost zdobí nejrůznější dekorace, okna rozzáří světýlka, z kuchyně se line vůně cukroví. Vánoční stromeček se krásně třpytí, převládá veselí a bujaré oslavy spjaté s koncem roku. Majitelům psů a koček ale nastává období, ve kterém je zapotřebí zvýšené pozornosti. Proto ve spolupráci s naší ambasadorkou a veterinářkou Kateřinou Frankovou přinášíme několik tipů, díky kterým zvládnete sváteční dny se svými mazlíčky v klidu, bezpečí a pohodě.

image Vánoční_web (1 of 23)

Přestože během svátků popustíme uzdu svým stravovacím návykům, u zvířat bychom tyto tendence měli spíše krotit. „Nejčastěji lidem připomínám, aby své mazlíčky během vánočních svátků nepřekrmovali pamlsky a lidskou stravou, zejména pokud na to nejsou zvyklí. Může to vést k zažívacím potížím, zánětům žaludku, střev, nebo při příliš tučné stravě i k pancreatitis — zánětu slinivky břišní,“ vysvětluje Kateřina Franková, veterinářka a ambasadorka značky Fitmin. Některé potraviny mohou být pro zvířata toxické, proto je potřeba hlídat, aby k nim neměla přístup. Jde například o čokoládu, umělé sladidlo xylitol či hroznové víno, a to i v podobě hrozinek ve vánočce. Pokud vaše zvíře pravidelně užívá konkrétní léky, nezapomeňte si je s předstihem zajistit. „Některé léky máme skladem stále, jiné musíme objednávat, a i jejich distribuce je během vánočních svátků omezená,“ varuje Kateřina Franková.

Velmi častým nešvarem chlupatých mazlíčků je také dělání si hračky ze všeho, co se krásně třpytí a leskne. Stáváme se tak svědky situací, kdy kočky bryskně odstrojí stromeček, shazují naleštěné ozdoby, chytají barevné třásně, psi zase okusují větve stromku, aniž by zkoumali, jestli na nich nezůstal háček a podobně. Je tak otázkou vteřiny, kdy se tyto nevinné hry mohou stát okamžikem hrůzy a zvíře se pořeže nebo se začne dusit. „Pokud zvíře pozře něco nevhodného, můžeme v domácích podmínkách vyvolat zvracení pomocí peroxidu vodíku. Vždy je ale dobré konzultovat jeho použití s veterinárním lékařem, protože ne všechny předměty nebo látky je vhodné vyzvracet. Veterináři navíc mají i další léky, kterými mohou zvracení snadno a rychle vyvolat. Klientům ale doporučuji, aby peroxid vodíku po ruce v lékárničce měli. Pokud se zvíře začne dusit, zkontrolujeme horní cesty dýchací — otevřeme tlamu a podíváme se, jestli je překážka viditelná a dostupná. Pokud ano, snažíme se ji odstranit. V opačném případě neprodleně kontaktujeme veterináře,“ radí Franková.  

Vánoční focení 2021_web (45 of 64)

Nejčastější problém na Silvestra je pak u domácích mazlíčků strach spojený s hlukem a používáním petard a pyrotechniky. Snažte se zvíře zabavit nějakou hračkou, pustit hlasitěji televizi nebo rádio a případně zatemnit okna, protože i výrazná světelná show ohňostrojů může zvířata vyděsit. Někteří mazlíčci strach i přes veškerou snahu majitele nedokáží zvládnout a jsou schopni ublížit sobě, nebo svému okolí. Pak je potřeba konzultovat se svým veterinářem použití uklidňujících léků nebo feromonových přípravků. „Velmi mě mrzí, že nemáme vyhlášku nebo zákon, který by omezoval použití pyrotechniky na určitý čas během Silvestra, nebo místa, kde se může používat. Vedle stáje s koňmi je to samozřejmě naprosto nevhodné a může to mít katastrofální následky,“ vysvětluje Kateřina Franková a závěrem zmiňuje ještě jeden častý jev spjatý s koncem roku. „Na Silvestra bývá rizikové i obyčejné venčení psů — vystresovaní jedinci velmi často nereagují na povely a mohou svému majiteli utéct a ztratit se. Sami totiž ve stresu nevnímají, kam běží.“ Mějte proto raději v těchto dnech zvířata na vodítku, i když jdete třeba jen před dům.

Snax image_web (1 of 147)

Tipy na hračky, které mazlíčky zabaví  

Pokud víte, že váš mazlíček na silvestrovský hluk nereaguje dobře a bojí se, zkuste se zaměřit na prevenci. Zaměstnejte mu hlavu a odveďte jeho pozornost k něčemu, co ho zabaví i na delší dobu. Ideální jsou na to nejrůznější hlavolamy nebo interaktivní hračky.

Plnící hračka pro psy, kterou můžete naplnit jakýmikoliv pamlsky nebo malými granulemi. Doporučujeme například Fitmin NP Play & Train ve tvaru malých srdíček.  

Škrabadlo pro kočky z kartonu zajistí nepřetržitou zábavu díky pohyblivým míčkům a škrabací ploše uprostřed desky. 

 mceclip0-3