Jak si vybrat plemeno psa?

Rozhodnutí pořídit si zvířecího parťáka je mimořádným životním okamžikem. A také velkým krokem. Psí společník do lidských životů přináší radost, lásku a  dobrodružství. S tím je ale spojena i velká zodpovědnost všech pejskařů věnovat zvířeti dostatečnou péči a starat se o jeho zdraví. Klíčovým prvkem při začátcích této cesty je proto správný výběr vhodného plemene.

Fitmin - kavalir king charles spanel

Historie psích plemen sahá tisíce let zpět. Mnohá z nich mají svůj původ v konkrétních zemích nebo regionech a jejich vývoj byl ovlivněn specifickými lidskými potřebami. Někteří psi tak byli historicky trénováni například pro lov zvěře, jiní naopak jako ochránci stád.

První bod: Životní styl chovatele

Zcela nejzásadnějším bodem, který je potřeba zvážit, je životní styl chovatele. Velmi zodpovědně bychom si tak měli odpovědět na otázky typu:

  • Jsem aktivní sportovec?
  • Trávím čas rád venku nebo jsem spíše kavárenský povaleč?
  • Jsem hodně v práci a bude pes celý den sám doma? Pohybuji se mezi dětmi?

Tyto otázky vám pomohou určit, zda by měl váš pes být energickým společníkem pro outdoorové aktivity, nebo spíše klidným a oddaným parťákem, který si s vámi užije procházku parkem, ale i domácí lenošení na gauči. 

Pro sportovce jsou ideální psi s vysokou fyzickou kondici a ochotou cvičit. Border kolie, australský ovčák nebo vizsla (maďarský ohař) jsou perfektní plemena pro aktivní život. Typicky border kolie excelují v agility nebo běhání, v canicrossu nebo coursingu jsou pak absolutními špičkami Evropští saňoví psi. 

Pro ty, kteří naopak preferují klid a hledají společníka k odpočinku a mazlení, jsou ideálními kandidáty menší plemena jako Shih Tzu, mops, cavalier king charles španěl, francouzský buldoček nebo čivava. Tato plemena mají často nižší energetickou úroveň a jsou spokojení s kratšími procházkami a následnou relaxací v objetí svého majitele.

Fitmin - labrador se mazli

Druhý bod: Děti

Pro rodiny s dětmi jsou ideální plemena, která jsou přátelská, trpělivá a mají předpoklad pro dobrý vztah s dětmi. Typickými příklady jsou king charles španěl nebo zlatý a labradorský retrívr, pro aktivní rodiny případně i australští ovčáci. Tato plemena jsou známá svou laskavostí, jsou veselí, milí a schopni s dětmi velmi dobře vycházet. Do rodinného prostředí a životního stylu také dobře zapadne bígl. Toho budou nejen děti milovat zejména pro jeho veselý temperament.

Třetí bod: Prostor a čas

Dalšími body, nad kterými byste se měli zamyslet, jsou čas a životní zázemí. Konkrétně tedy, zda žijete ve velkém nebo malém bytě, zda máte dům se zahradou nebo jestli budete schopni s pejskem každý den chodit na dvouhodinové procházky, navštěvovat s ním cvičák a o víkendech s ním třeba vyjet za město do lesů nebo hor, aby se pořádně vylétal a poznal i jiná prostředí. Například švýcarští ovčáci jsou sice velcí psi, ale pokud jim zajistíte dostatečné vybití venku na procházkách a zaměstnáte i jejich hlavu (například výcvikem nebo hlavolamy), bude mu dobře i v bytě.

Fitmin - labrador doma

„Důkladně zvažte i další faktory, jako je velikost bytu nebo domu, přítomnost alergií, ochota věnovat se výcviku, péči o srst a samozřejmě také individuální temperament a charakter daného plemene. Každý pes je jedinečný, a proto je důležité najít takového mazlíčka, který bude nejlépe odpovídat potřebám a životnímu stylu majitele‘‘, zdůrazňuje Tereza Kaniová, trenérka psů a ambasadorka značky Fitmin. Dodává také, že pořízení psa je opravdovým závazkem, který je potřeba velmi pečlivě zvážit. Zvířata jsou našimi nejvěrnějšími společníky, proto je důležité jim zajistit šťastný a zdravý život.

mceclip0-3