Jak na cestování se zvířaty během letní dovolené?

Letní počasí je v plném proudu a nastává doba výletů a dovolených. Málokterý majitel psa nebo kočky ale chce nechávat svého mazlíčka doma, zatímco si celá rodina užívá. Není také žádnou novinkou, že pokud si mazlíček usmyslí vám výlet trochu oplatit, mohli byste se místo do krásného domova vrátit do bytu připomínajícího pustou planinu po ničivém tornádu. Aby byla dovolená bez problémů už od samého začátku, veterinářka a ambasadorka značky Fitmin Kateřina Franková radí, jak s mazlíčky zvládnout cestování autem.

„Cestování s našimi mazlíčky může být skvělá zábava, ale musíme na to být vždy řádně připravení,“ říká Kateřina Franková. Pokud má váš mazlíček jízdu autem rád a zvládá ji bez problému, máte vyhráno. Důležité je mazlíčkům zajistit příjemnou atmosféru i bezpečí.

Fitmin - Se psem na dovolenou_web (32 of 120)

Přípravy před cestou

Pokud vyrážíme do zahraničí, měli bychom si nejprve zjistit podmínky pro vstup zvířat do konkrétní destinace. Vždy je dobré před cestou navštívit stránky Státní veterinární zprávy, kde jsou všechny potřebné informace o cestování s mazlíčky. „Při cestách do zahraničí s sebou pes nebo kočka vždy musí mít cestovní pas. Do toho se zaznamenávají i očkování, očkovací průkaz tedy není potřeba, pokud nechcete dokládat starší historii očkování,“ říká Franková a dodává, že je dobré si předem zjistit nejbližšího veterináře v oblasti, kde se budete zdržovat. Zřídit psovi pas ale není otázka hodin, dejte si proto na jeho zřízení alespoň několik dní náskok, abyste měli jistotu, že s mazlíčkem doopravdy v pořádku odjedete. „Pas psovi nelze vystavit na očkování starší, i když je stále platné. Pokud tedy očkujete psa například 1. den v měsíci, platnost očkování uvedená v pase je o tři týdny později. Je to dáno tím, aby měl pes v těle dostatečné množství protilátek v době výjezdu,“ vysvětluje celý proces Franková a dodává: „Pes také musí být označen elektronicky čitelným mikročipem, což je ale v České republice povinné od roku 2020. Všude je také povinné očkování proti vzteklině.“

A jak na samotnou cestu? Existuje několik způsobů, jak vašeho miláčka převážet a je na vás, který zvolíte. „Při jízdě v autě nejde jen o bezpečnost psa nebo kočky, ale i ostatních cestujících. Nepřipoutaný pes nebo kočka může způsobit velké nepříjemnosti, a proto je třeba vždy myslet v první řadě na to, jak budeme zvířata převážet,“ dodává Franková.

  • Transport box neboli přepravka je vhodná a bezpečná pro kočky i psy. Mazlíčka umístíte do přepravky, kterou jednoduše vložíte do auta. „Nezapomeňte ale zvážit rozměr, aby měl váš mazlíček dost místa. Aby se v přepravce cítil pohodlně, měla by být dostatečně veliká,“ připomíná Kateřina Franková.
  • Bezpečnostní pásy jsou vhodnou volbou zejména pro větší psy. Fungují úplně stejně jako pásy pro lidi. Psa, který musí být v postroji, jen připnete na pás. Má tak větší možnosti pohybu a volnosti, aniž by ale mohl ohrozit sebe nebo i vás.
  • Sítě a mříže jsou nejlepší varianty do větších aut či dodávek. Psa dáte do kufru na volno a prostor mezi kufrem a sedadly odděluje mříž. Ta například při prudkém brždění zabrání tomu, aby pes nepřeletěl dopředu. Tato varianta psovi nabízí maximální volnost při stoprocentní zaručení bezpečnosti při jízdě.

Fitmin - Se psem na dovolenou_web (7 of 120)

Nevolnosti při jízdě

Někteří psi a kočky v autě trpí nevolností, tzv. kinetózou. „Příznaky nevolnosti zahrnují zrychlené dýchání, zvýšené slinění, neklid a zvracení. Citlivější jsou zejména mladší jedinci,“ říká Franková a dodává, že mazlíčkům můžeme před jízdou například podávat léky nebo kapky na zklidnění.

Fitmin - Se psem na dovolenou_web (12 of 120)

Zásadním pravidlem, které byste měli mít na paměti prakticky nepřetržitě, je nenechávat své mazlíčky v zaparkovaném autě. „Zvláště v létě se auta na rozpálených parkovištích velmi rychle zahřejí, teplota v nich prudce stoupá. Mazlíčky tak nikdy v autě nenechávejte,“ varuje Franková. Důležité je mazlíčkům cestu co nejvíce zpříjemnit a myslet samozřejmě i na dostatek vody. Pokud má vaše kočka nebo pes oblíbenou hračku, případně deku, určitě mu ji s sebou vezměte. „Pokud všichni cestu úspěšně zvládnete, váš mazlíček si dozajista zaslouží odměnu, aby si zapamatoval, že po zvládnuté cestě vždy přichází něco dobrého,“ radí Kateřina Franková. Ideální pochoutkou je taková, která dobře chutná a zároveň je plná prospěšných látek. Sáhněte třeba po pochoutkách Fitmin Purity Snax Stripes. Proužky s vysokým podílem čerstvého masa jsou vyrobeny ručně a bez použití chemie, soli, cukru a přidaného škrobu. Je to poctivá odměna za pořádný cestovatelský výkon!

Fitmin - Se psem na dovolenou_web (116 of 120)_1

Na cestě se vám mohou hodit balíčky Purity SNAX pochoutek.

Kompletní sortiment dobrot pro vaše mazlíčky najdete na eshopu fitmin.cz

tlacitko-e-shop