Není granule jako granule. Jak poznat kvalitu a nenechat se opít rohlíkem?

vyber-pytel

Nepřeberná nabídka psích krmiv staví chovatele před nelehkou výzvu. Dbejte při výběru na to, zda výrobci jasně a přehledně sdělují informace o složení krmiv. Vyvážený poměr kvalitních surovin má totiž zásadní vliv na zdraví a vitalitu zvířete. Proto doporučujeme vybírat opravdu pečlivě.

Ukážeme vám 4 jednoduché kroky, jak poznat krmivo, které vašemu psovi poskytne vše, co jeho organismus potřebuje. Každé zvíře má své individuální potřeby a při výběru krmiva je nutné je zohlednit.

  

Krok 1: Volte krmivo na míru konkrétnímu psovi

Projít detailně složení všech krmiv není v lidských silách. Výběr tak začněte definováním základních kritérií dle charakteru psa:

  • velikost
  • stáří
  • míra aktivity
  • zdravotní stav

Daniel Paleček 2021_web (219 of 264)

Prakticky každý výrobce nabízí produkty pro malá (MINI), střední (MEDIUM) a velká plemena (MAXI)Krmiva jsou také často sestavována s ohledem na energetickou hodnotu. Na trhu najdete energetická krmiva pro psy v zátěži (performance)klasická zachovává krmiva vhodná pro běžně aktivní psy (maintenance), krmiva pro psy kastrované či jedince se sklony k nadváze (light). Tyto parametry by měly být východiskem pro výběr správného krmiva pro vašeho psa.

 

 

 

Krok 2: Žádejte vyváženou recepturu

1000x1000px_vyzivarka_Denca

V užším výběru je na čase nahlédnout do složení surovin. A trochu číst mezi řádky – ne vše je totiž tak, jak se na první pohled může zdát.

Hlavním (a pro mnoho chovatelů často jediným) kritériem výběru je množství masa. V honbě za co nejvyšším obsahem živočišných produktů však lidé často zapomínají, že přirozenou a důležitou součástí potravy psa jsou také rostlinné složky. Jsou zdrojem pohotové energie, vitamínů, vlákniny a řady dalších živin, které jsou klíčové pro správný vývoj a fungování psího organismu. 

Nenechte se proto uchlácholit vysokými procenty masa ve složení krmiv – hledejte výrobce, který nabízí komplexní a vyvážené receptury, kde bude brán zřetel i na vyváženost a množství minerálních látek, jako je například vápník a fosfor, které hrají důležitou roli ve vývoji pohybového aparátu. Tedy kromě složení sledujte i parametry analytických složek. 

 
Krok 3: Ptejte se na původ surovin

svalovina

Není maso jako maso. U kvalitních krmiv bývají rozepsány podrobněji i zdroje a formy masa. Ze složení lze zjistit, zda maso bylo použito v čerstvém stavu, nebo jako předsušená komponenta (maso sušené, masová moučka,…). Dále pak zda pocházelo z jednoho konkrétního druhu, nebo se jedná o směs mas neznámého původu, nejčastěji označovanou termínem „výrobky ze suchozemských zvířat a výrobky z nich získané“. 

V ideálním případě vybírejte krmiva, která vedle sušeného masa obsahují i maso čerstvé. „Přidávání masa do výrobního procesu v syrovém (čerstvém) stavu bývá sice složitější na výrobu, ale při dodržení správného postupu jsou výsledné granule ve vyšší kvalitě a bývají i mnohem chutnější. Maso totiž podstupuje tepelné zpracování pouze jednou, a to během výroby granulí (tedy extruze). Nedochází u něj ke ztrátě živin, jako je tomu u mas, která prochází předchozím zpracováním (sušení, hydrolýzou,….),“ vysvětluje Denisa Kopecká, specialistka Fitminu na výživu zvířat. 

Vedle množství masa sledujte také informaci o poměru živočišného a rostlinného proteinu.„Sestavení vyvážené kombinace všech surovin není jednoduché, a proto je nezbytné vybírat pečlivě s ohledem na konkrétní kategorii zvířat (štěňata, starší psi,…), ale též s respektem k surovině samotné. Tak, aby měla co nejlepší dopad na zdraví a vitalitu jedince,“ dodává Kopecká.

 

Krok 4: Přecházejte postupně

Daniel Paleček 2021_web (240 of 264)Psi a kočky mohou být citliví na změnu krmiva. Zejména kočky jsou v tomto směru vybíravější a v některých případech nové krmivo z počátku odmítají. Proto by přechod  na nové krmivo měl být pozvolný – postupným zvyšováním poměru nového krmiva. Organismus si tak na nové krmivo snadněji přivykne a váš mazlíček tak nebude držet hladovku a při přechodu na nové krmivo strádat či mít jiné komplikace s tím spojené.

fitmin-fb-sekvencni_kampan-button 

 

Krmivo na celý život?

V průběhu života se stravovací nároky zvířete proměňují. Zatímco organismus štěněte potřebuje pro svůj rozvoj dostatek energie, ke stáří už požadavky na energetickou hodnotu klesají. V průběhu života je potřeba hlídat nejen množství energie, ale například i obsah vlákniny, který navozuje pocit sytosti a pomáhá s průchodem tráveniny. Z tohoto důvodu najdete na trhu například krmiva light, která jsou bohatší na vlákninu. Obdobně specifické požadavky na kvalitu krmiva mají psi ve vysoké zátěži – zde je potřeba hlídat zejména zastoupení tuků a bílkovin.

Daniel Paleček 2021_web (228 of 264)

S měnícími se požadavky psa mnoho chovatelů upravuje velikost krmné dávky. Při zátěži přidávají, když pes nabírá nebo naopak ubírají množství granulí v misce. Tato cesta není pro zvíře úplně optimální – se změnou velikosti krmné dávky se totiž mění nejen její energetická hodnota, ale i množství minerálů a dalších živin nezbytných pro správný vývoj zvířete. Vyvinuli jsme proto řadu prémiových krmiv Fitmin Výživový program. Ta nabízí varianty pro malé, střední a velké psy. Každá z variant pak obsahuje několik různých receptur, jejichž složení a energetická hodnota odpovídá specifickým potřebám v různých životních etapách zvířete od štěněte až po seniora
Díky takto sestaveným krmivům není nezbytné měnit složení krmiva, ani zvyšovat či snižovat velikost krmné dávky – stačí přejít na recepturu s odlišnou energetickou hodnotou. Váš pes nic nepozná – změnu zvládne i bez pozvolného přechodu, jelikož krmivo má stejné složení – jen s jiným zastoupením jednotlivých surovin. Jeho organismus tak dostane přesně to, co aktuálně potřebuje.


pytel-02

Jak funguje Fitmin Výživový program?

Puppy – speciálně navržené krmivo pro štěňata

Junior – krmivo pro rostoucí štěňata velkých a obřích plemen

Maintenance – krmivo pro psy s běžnou fyzickou zátěží

Performance – krmivo pro psy se zvýšenou fyzickou zátěží

Light – krmivo pro psy se sklony k nadváze či psy s nízkou fyzickou zátěží

Senior – speciální krmivo pro starší psy

Výživový program je navržen tak, aby zvířeti vyhovoval ve všech etapách života – a vám umožnil dopřát psovi přesně to, co zrovna potřebuje. Doporučujeme se řídit zmíněnými 4 kroky, abyste opravdu vybrali to nejlepší krmivo. 

Závěrem je nutné zdůraznit, že krmivo pro psy by mělo být vybíráno pečlivě a na základě individuálních potřeb každého psa. Zohledňujte věk, aktivitu, zdravotní problémy a chutě vašeho psa, aby byl zajištěn jeho zdravý a spokojený život. 

 
tlacitko-e-shop_1