4 důležité kroky při léčení psí alergie

Objevili jste u vašeho pejska příznaky alergie a nevíte, jak při jejím léčení postupovat? Zeptali jsme se naší veterinářky, která vám v článku poradí ověřený postup. Přečtěte si 4 důležité kroky, které byste při stanovení alergie i jejím léčení neměli opomenout.

1. Zaměřte se na psí parazity v srsti

Jeden z nejčastějších alergických projevů u psa mají na svědomí psí paraziti na kůži – blechy, klíšťata a všenky. Tyto malé potvůrky způsobují nejen úporné svědění kůže u psa, ale také další problémy, jako jsou záněty kůže, alopecie, vypadávání srsti a další. Pokud parazity v srsti objevíte, je vhodné zvolit přípravek k jejich vyhubení

Ovšem pozor, u vašeho pejska se může objevit přímo alergie na bleší kousnutí, ke kterému stačí jen jedno kousnutí a blechu v srsti vůbec nemusíte objevit. V takovém případě projevu alergie doporučujeme vhodné antiparazitikum konzultovat s veterinářem, který zároveň psa vyšetří.

Fitmin - srst a kůže 15.3.2020_hires (1 of 7)

2. Podívejte se na projevy zánětů kůže

Pokud máte doma psa alergika, možná trpí na opakované záněty kůže a zvukovodu, které způsobují množící se bakterie a kvasinky. U alergických psů jde o častý problém a dlouhodobé trápení. 

Vzhledem k nepříjemným projevům těchto psí kožních nemocí doporučujeme psa pravidelně koupat speciálním dezinfekčním šamponem. Ten veterinář může doplnit i antibiotiky, aby se zánět nezhoršoval a pes si neustálým drbáním nezanesl do kůže další bakterie. Ve chvíli, kdy váš pes trpí také na záněty zvukovodu, je potřeba pravidelná péče o uši pomocí speciálních preparátů. A to až do chvíle, než se najde příčina alergie. 

Fitmin - Katka veterina_hires (2 of 10)

3. Zvolte vhodnou dietu pro psa

Při zjištění alergických projevů u psa je ve většině případů vhodné nasadit hypoalergenní granule a spolu s nimi striktní dietu. To znamená žádné přilepšování pamlsky nebo jinými potravinami, než které se nachází v granulích. Striktní dietu je potřeba dodržovat minimálně 6 týdnů. Pokud se po 6 týdnech alergické projevy psa ustálí, můžete testovat jednotlivé složky krmiv, bílkovin a lepek. Přečtěte si článek, ve kterém se blíže zaměřujeme na hypoalergenní krmiva.

Dietní terapii doporučujeme doplnit také vitamínovými přípravky, které svým složením podporují kůži i srst psa a zároveň přírodním způsobem pomáhají potlačovat projevy alergií. Jedná se například o lososový olej nebo kompletní přípravky s omega 3 mastnými kyselinami, biotinem a dalšími látkami.  

blog-alergie2

4. Zvažte vhodné doplňující léky pro tlumení projevů alergie

Obzvlášť u těžších případů projevů alergie je vhodné zvážit léky na tlumení projevů. Předepsání vždy patří do rukou lékařů a neměli byste pejskovi podávat žádné léky, které vám nedoporučí veterinář po jeho vyšetření. Pokud zvíře trápí úporné svědění, může nasadit kortikosteroidy. Ty zpravidla velmi rychle tlumí svědění, ale jsou s nimi spojené i nežádoucí účinky. Proto se používají ve spojení s konkrétními diagnózami, ve kterých benefity převažují.

Novinkou při řešení alergií u psů jsou monoklonální protilátky, jednoduše řečeno biologická léčba. Speciálně vyvinuté protilátky se aplikují injekčně a tlumí projevy atopické dermatitidy u psů. Díky přesnému zacílení se blokuje přenos informace o svědění, a navíc působí protizánětlivě. Již po jedné aplikaci pejsek pocítí velmi rychle úlevu, která trvá 1–4 měsíce. 

Fitmin - Shiba - obecne 7.2.2021 - doplnek_hires (11 of 16)

Nezapomeňte, že i takovými maličkostmi, jako je správné krmivo bez množství přidaných látek, přírodní oleje a doplňky stravy pro psy, pomáháte předcházet nejen alergiím. Prohlédněte si granule a mokrá krmiva Fitmin, která vyvíjíme ve spolupráci s veterináři a dopřejte vašim mazlíčkům jen to nejlepší. 

mceclip0-3